Hlavní obsah

Nejlepší proti sobě, Six Nations letos jako třeskutá generálka na světový šampionát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen souboj dvou žebříčkově nejlepších týmů na světě bude od začátku února do půlky března poutat pozornost fanoušků. Ragbyová Evropa bude opět ve varu a vychutná si velké zápasy i příběhy. Letošní Six Nations se koná v roce, kdy ve Francii proběhne podzimní mistrovství světa. Tradiční Mistrovství šesti národů je tak pro všechny jeho účastníky důležitou generálkou na vrchol čtyřletého cyklu.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Šest kapitánů před startem Six Nations 2023 - zleva Jamie Ritchie (Skotsko), Ken Owens (Wales), Owen Farrell (Anglie), Antoine Dupont (Francie), Johnny Sexton (Irsko) a Michele Lamaro (Itálie).

Článek

Minulý ročník byl dramatický až do poslední chvíle. Francie poprvé po 12 letech vyhrála Six Nations, navíc bez porážky, takže stejně jako v roce 2010 oslavila také prestižní Grand Slam. Druhá příčka připadla Irsku, které získalo Triple Crown za vítězství nad všemi britskými soupeři. Třetí skončila Anglie.

Aktuální světový žebříček vede Irsko před Francií, v tomto pořadí také lídry favorizují sázkové kanceláře. Na třetí příčce bookmakeři vidí Anglii, zbylé účastníky pak v pořadí Wales, Skotsko a Itálie.

Lákadlem je soutěžní premiéra dvou nových trenérů. Anglie v prosinci po velkých dohadech propustila australského experta Eddieho Jonese, který odvedl obrovský kus práce. Dlouho bez práce nezůstal, doma hned dostal novou nabídku a po 18 letech se znovu stal koučem Austrálie. Anglii teď vede Steve Borthwick.

Naopak odvolání Wayna Pivace tak velkým překvapením nebylo, Wales převzal jiný Novozélanďan Warren Gatland.

Six Nations je uzavřeným evropským šampionátem. Naposledy do něj byla v roce 2000 přizvána Itálie, rády by se však zapojily i další země. Třeba silná Gruzie, velký zájem projevuje také Jihoafrická republika. O senzačním připojení Springboks z jižní polokoule se v poslední době živě spekuluje, organizátoři však prý žádné změny aktuálně nechystají.

„V tuto chvíli se nejedná o rozšíření Six Nations. Všechno se soustřeďuje na zlepšení červencových a listopadových oken a nalezení konkurenceschopnějšího formátu pro tyto zápasy," ujistil Ben Morel, výkonný ředitel Six Nations. Vyloučil také zavedení systému postupu a sestupu.

Turnaj začíná o víkendu, přímé přenosy vysílá Nova Sport. Komentovat je budou někdejší ragbisté Tomáš Ripcsik a Antonín Brabec.

Program 1. kola Six Nations
Sobota
15:15 Wales - Irsko (Nova Sport1)
17:45 Anglie - Skotsko (Nova Sport1)
Neděle
16:00 Itálie - Francie

Reklama

Související témata: