Hlavní obsah

Hnutí nezúčastněných zemí podpořilo plán MOV na návrat ruských sportovců

Mezinárodní olympijský výbor se ve snaze o návrat ruských a běloruských sportovců do soutěží může opřít o podporu 120 zemí, sdružených v Hnutí nezúčastněných. To v rezoluci po dvoudenním zasedání v Baku uvedlo, že start všech 206 států na olympijských hrách v Paříži v příštím roce by představoval výrazný symbol jednoty.

Foto: Michal Osoba, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Předseda MOV Thomas Bach poděkoval za tento krok Ázerbájdžánu, který je nyní předsednickou zemí Hnutí nezúčastněných. "Děkuji prezidentovi Ilhamu Alijevovi za iniciativu vedoucí k této důležité rezoluci," citovala agentura AP z Bachova pátečního vyjádření. Deklarace podpořila i Bachův postoj, kdy opakovaně varoval před vměšováním politiky do sportu.

Hnutí nezúčastněných sdružuje většinu afrických a asijských zemí, dále například Kubu, Jamajku nebo Venezuelu. Členem je rovněž Bělorusko.

MOV navzdory pokračující válce na Ukrajině, která začala v únoru 2022 vpádem ruských vojsk, letos v březnu přehodnotil svůj dřívější postoj a doporučil mezinárodním sportovním federacím, aby umožnily účast neutrálních ruských a běloruských sportovců v mezinárodních soutěžích. Nemělo by se to týkat sportovců, kteří aktivně podporují válku na Ukrajině, ani příslušníků ruské armády.

Některé sportovní federace poté návrat ruských a běloruských reprezentantů do soutěží odsouhlasily. Na olympijské hry se budou moci kvalifikovat i díky účasti na Asijských hrách, které se na přelomu září a října uskuteční v Číně. Podle webu insidethegames.biz jich do Chang-čou může přijet až 500.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články