Hlavní obsah

Energii mi braly každodenní negace! Koukal ohlásil rezignaci ve vedení svazu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý reprezentant a olympionik Petr Koukal rezignuje na post předsedy Českého badmintonového svazu. O záměru odstoupit informoval členy během prosince. Devítinásobný domácí šampion končí po roce a půl, nové vedení svazu se bude volit na únorové valné hromadě. „Udělali jsme kus práce, naplnili všech deset bodů vize, se kterou jsem spolu se svým týmem kandidoval. Neustále se ale potýkáme s tím, že velká část funkcionářů, trenérů a hráčů, se kterými spolupracujeme, není ochotná změnit návyky. Každodenní negace, podezíravost, zpochybňování všeho, co děláte, zpomaluje práci a bere energii. Proto jsem se rozhodl rezignovat," prohlásil v rozhovoru pro média Koukal.

Foto: Český badminton

Bývalý reprezentant a olympionik Petr Koukal bude rezignovat na post předsedy Českého badmintonového svazu.

Článek

„Badminton posílil na všech frontách, je však možné, že se může vnitřně rozložit a tím zase upadnout do průměru a stát se z něho neviditelný a nezajímavý sport s vlastními problémy. Tak to bohužel ve spolcích někdy chodí. Dál budu ale držet palce lidem v českém badmintonu, ať se jim daří podle jejich představ. A pokud nás někdo osloví, rádi pomůžeme těm, kteří chtějí bojovat o skutečně velké medaile," ohlédl se za svým dosavadním působením v čele badmintonu Koukal a nabízí zájemcům případnou pomocnou ruku.

Posunout český badminton na profesionální úroveň, získat cenné mezinárodní medaile, vylepšit systém přípravy a nejrychlejší raketový sport v Česku zviditelnit. S takovými hlavními plány kandidoval Petr Koukal do vedení svazu. Trojnásobný účastník olympijských her ale končí ještě před polovinou svého mandátu a s ním jeho tým.

„Máme výsledky, jsme vidět, práci badmintonového svazu začali konečně pozitivně vnímat také další sportovní svazy a střešní organizace. Jenže když jedete na osmiveslici, potřebujete, aby všichni veslovali stejně. A to se nedělo. Na výrazné zlepšení českého badmintonu potřebujete výraznou spolupráci, výraznou většinu a výrazné změny nastavení mysli," vysvětlil Petr Koukal, za jehož působení vzniklo Národní badmintonové centrum v Plzni. Rovněž přivedl trenéra Oscara Martíneze, kterému se povedlo ve Španělsku nastavit systém, který vyprodukoval olympijskou vítězku a mistryni světa.

„Zpracovali jsme projekt nového systému péče o talentovanou mládež, vzniklo dvacet středisek, tři sportovní centra pro nejlepší juniory a především národní centrum. Zkrátka dělali jsme všechno pro to, abychom nastavili systém, který může generovat úspěšné hráče," popsal Josef Rubáš, místopředseda badmintonového svazu a předseda sportovního úseku, další věci, které se povedly.

„Evropský a světový badminton ukazuje jasný trend. Technika a taktika v čím dál vyšším tempu. Hra je stále rychlejší, hráči mají stále více dovedností. Doku 2024 jsme plánovali posun hluboko do první světové padesátky, odkud v dalším olympijském cyklu bude blízko těm skutečně velkým medailím, které musí být prvořadým svazovým cílem," neskrýval ambiciozní plány.

I v minulém roce přišly výsledky. Čeští hráči získali bronzovou medaili na mistrovství Evropy družstev U17, což byl historický úspěch. Reprezentanti přivezli devět medailí z turnajů evropského okruhu. Dařilo se například Janu Loudovi, který ovládl Czech Open v Brně.

„Neobjevujeme nic nového, snažíme se do podmínek českého badmintonu přivést to nejlepší z fungujících modelů evropského badmintonu, nebo obecně českého sportu. Bude mě těšit, že jsem se jako předseda podílel na zásadních milnících, které měnily náš sport. Jsem rád, že jsme ukázali, že i v České republice to můžeme vlastními silami dokázat," prohlásil Petr Koukal, který jako předseda stál také za změnu identity svazu.

„S novým svazovým vizuálem jsme posbírali celou řadu cen, u nás i v Evropě. A chci také věřit, že ke zvýšení prestiže našeho sportu přispěje rovněž to, že květnové mistrovství České republiky je připravováno v hale O2 Universum," doplnil.

Koukal svoji rezignaci oznámil členům badmintonového svazu během prosince. Nové vedení se bude volit na valné hromadě 12. února, na které stávající vedení ukončí svou činnost. „Věřím tomu, že jsme v mnoha ohledech nastavili správný směr, ze kterého může český badminton další roky jen těžit. Rozhodně si přeju, aby se badminton dál posouval a co nejdříve přišel další velký mezinárodní úspěch," prohlásil Koukal s tím, že je otevřený novým pracovním výzvám.

Reklama