Hlavní obsah

Nechcete nás? Rusové plánují vlastní mezinárodní sportovní akce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Rusko byla kvůli invazi na Ukrajinu uvalena řada sankcí, které se dotýkají i sportovního světa. Prakticky všechny mezinárodní sportovní organizace zakázaly účast ruských a běloruských sportovců na velkých akcích. Ty, které měly být na území těchto států pořádány, byly přeloženy. Proti těmto rozhodnutím se ostře ohradil Ruský svaz sportovců a nyní se k němu vyjádřil i ministr sportu Oleg Matycin. Ten říká, že Rusko chystá plány na to, aby si uspořádalo vlastní akce s mezinárodní účastí.

Foto: @FIDE_chess, Twitter

Ruský ministr sportu Oleg Matytsin.

Článek

Ruský ministr sportu Oleg Matycin prohlásil, že jeho země není zcela izolovaná navzdory sérii sankcí ze strany různých federací. Prozradil, že úředníci jeho úřadu budou pracovat na rozvoji soutěží na území státu, na které budou Rusové zvát sportovce z různých zemí.

Mezinárodní olympijský výbor doporučil všem sportovním organizacím vyloučit ruské a běloruské sportovce ze svých akcí, což se také následně ve většině případů stalo. K tomuto kroku se nakonec uchýlil i Mezinárodní paralympijský výbor, který nejprve umožnil Rusům a Bělorusům startovat bez hymny a pod neutrální vlajkou, ale kvůli hrozícímu bojkotu ze strany ostatních států, od svého záměru ustoupil.

Ministr Matycin v reakci na to uvedl, že Rusko nebylo ani přes veškerou snahu některých federací zcela izolováno. „V blízké budoucnosti bude vypracován program pro systém soutěží na území Ruské federace s účastí maximálního počtu zahraničních sportovců," uvedl pro agenturu TASS.

Zahraničními sportovci myslí zejména Bělorusy, sportovce ze zemí Společenství nezávislých států a uskupení BRICS, tedy Brazílie, Indie, Číny a Jižní Afriky. „Nejsme izolovaní, pokračujeme v kontaktu s mezinárodními federacemi. Doufáme, že se jedná o dočasná opatření a že zvítězí rozum a celé mezinárodní společenství pochopí, že rozkol, ke kterému nyní dochází, je nepřijatelný," pokračoval Matycin.

Ruský svaz sportovců dříve označil protiruské sankce za sportovní genocidu vůči sportovcům z této země.

Reklama

Související témata: