Hlavní obsah

Sto dnů a pět problémů. Rio čeká nelehký kvapík

Praha

Pro sportovce může být sto dnů, které dnes zbývají do začátku olympiády, ještě hodně dlouhá doba. Pro organizátory her v Riu je to ale v některých aspektech téměř šibeniční termín. Přípravy sportovního svátku už musí běžet naplno a ani to nemusí stačit.

Foto: Ricardo Moraes, Reuters

Letecký pohled na Olympijský stadión v Riu de Janeiro, kde za sto dní začnou letní olympijské hry.

Článek

Poprvé olympiádu přivítá od 5. srpna jihoamerický kontinent a nadšené očekávání sportovního světa se mísí s obavami. Dějiště her obhlédli i zástupci Českého olympijského výboru včetně generálního sekretáře Petra Graclíka a sportovního ředitele Martina Doktora. Jak si Rio vede konfrontaci s pěti nejpalčivějšími problémy?

VÝSTAVBA

„V Soči byla rok před zahájením všechna sportoviště hotová, to se u Ria stát nemohlo,“ viděl Graclík. Obavy, zda se třeba golfový areál stihne postavit, už padly, sportoviště by měla stát všechna, byť u některých se řešily ještě ekonomicko-provozní komplikace.

„Třeba v kanále pro vodní slalom netekla voda, dokud organizační výbor nezaplatil účet za čerpadla, ale už se vše povedlo vyřešit,“ říká Doktor. Menší jistota už panuje ohledně termínů dostavby nezbytné infrastruktury včetně hotelů.

DOPRAVA

Cesta přes město se v současnosti může proměnit v několikahodinovou torturu. Tradičním ulehčením pro účastníky her by mělo být vytvoření olympijských pruhů, vleče se ale plánované rozšíření metra. „V červnu chtějí otevřít linku mezi Barrou, kde bude olympijský park, a Copacabanou. To by měl být základní klíč celého systému,“ říká Doktor.

Český tým se snaží připravit na všechny případné komplikace. A tak vedle olympijské vesnice, kde by měli bydlet s výjimkou jachtařů všichni sportovci, řeší i další alternativy. „Kdyby transportní systém kolaboval, ve všech lokacích máme možnost externího ubytování,“ ujišťuje Doktor.

BEZPEČNOST

Hrozba teroristických útoků je už tradičním strašákem velkých sportovních akcí, v Brazílii se přidávají obavy i z více či méně organizovaných skupin usilujících o majetek návštěvníků města. „Rio určitě není tím nejbezpečnějším místem, připraveno by mělo být 35 000 členů bezpečnostních složek,“ říká Graclík.

I tak platí, že by účastníci her i fanoušci měli být maximálně obezřetní. „Ještě k tomu ve spolupráci s ministerstvem zahraničí vydáme pokyny, ale platí, že členové týmu by se měli pohybovat v těch bezpečných zónách,“ líčí Doktor.

„Člověk si musí dávat bacha stejně jako ve všech velkoměstech, na plážích můžou být výrostci, kteří trhají lidem řetízky z krku. Je dobré na sebe zbytečně to neštěstí nepřivolávat,“ radí.

ZIKA

Zde přicházejí dobré zprávy, podle Světové zdravotnické organizace je virus na ústupu, k čemuž přispívá příchod chladnějšího období. „Všem rizikům věnujeme pozornost, ale do velké míry to je nafouknutá bublina,“ tvrdí Doktor.

Český tým pod vedením šéflékaře Jiřího Neumanna bude vybaven repelenty i dalšími ochrannými prostředky. „Navíc jsou naši lékaři takřka neustále ve spojení se zahraničními experty,“ připomíná Graclík.

POLITIKA

Vládní krize může mít na přípravy her značný vliv. O odvolání prezidentky Dilmy Rousseffové bude hlasovat senát, v Riu je teď politika tématem číslo jedna.

„Když jsme s Martinem vystoupili z metra, najednou se z domů vyvalili lidé a třískali na hrnce. Pak jsme zjistili, že zrovna v televizi mluvila prezidentka a oni vyjadřovali svůj nesouhlas,“ popisuje Graclík. V podezření z rozsáhlé korupce jsou i potenciální nástupci Rousseffové, ministři a senátoři.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.