Hlavní obsah

Pražský baseballový týden je další prověrkou před mistrovstvím Evropy

Důležitá součást přípravy. Již ve středu začíná letošní ročník Pražského baseballového týdne. Domácí turnaj bude nejen přípravou na nadcházející mistrovství Evropy, ale Češi by rádi turnaj po osmi letech také vyhráli. Ani tentokrát ovšem národní tým nečekají lehcí soupeři.

Ambasadoři baseballového ME Jan Železný, Martin Erat a Martin ČervenkaVideo: ČBA

Článek
Fotogalerie

Hned ve středu na svěřence manažera Pavla Chadima čeká utkání s výběrem Nového Jižního Walesu z Austrálie. Australanům patří aktuálně deváté místo v žebříčku Světové baseballové a softbalové konfederace a čeká se, že by mohli výrazně prověřit kvalitu národního týmu. Ve čtvrtek se pak Češi utkají s papírově nejslabším soupeřem Rakouskem, s kterým otevřou letošní evropský šampionát. V pátek pak narazí na loňského vítěze BBJO Globetrotters, který je složený z nejlepších legionářů působících v Evropě.

Manažer národního týmu Pavel Chadim avizuje, že turnaj není jen o přípravě na mistrovství Evropy. „Když v přípravě neděláte, co v normálním turnaji, tak do toho nikdy nenaskočíte. Jsem rád, že formát Pražského baseballového týdne velmi přibližuje formát postupu do čtvrtfinále na mistrovství Evropy. A jak jsme viděli minulý týdne na Poháru Mistrů, není jednoduché ze čtyřčlenných skupin postoupit z prvních dvou míst. Zažili jsme tam dvě odvrácené strany. Tým se dvěma výhrami nepostoupil a ve druhé skupině tým s jednou výhrou postoupil. I když to vypadá, že se to dá krásně vypočítat, tak se v čtyřčlenných skupinách hraje do posledního outu, a to si nyní můžeme vyzkoušet. Do finále postupují pouze první dva," upozorňuje Chadim na úskalí formátu.

Američané v české baseballové reprezentaci. Dva mají české maminky, dva české manželkyVideo: Sport.cz

Mezi nominovanými na turnaj najdeme mnoho hráčů, kteří byli součásti výběru na letošním World Baseball Classic. Trenéři do týmu ale přizvali také úspěšné hráče z extraligy. Jedním z nich je nadhazovač Hrochů Brno Tomáš Ondra, kterému zatím vychází sezona velmi dobře a je jedním z nejlepších hráčů české nejvyšší soutěže.

Prezentace maskotů baseballového mistrovství EvropyVideo: ČBA

„Je to velká čest. Mně se to pár let tak nějak vyhýbalo a teď konečně přišla příležitost. Tak doufám, že to bude fajn," říká skromně sedmadvacetiletý nadhazovač. „Pražský baseballový týden je hodně tradiční turnaj. Vím, že Česko jej dlouho nevyhrálo. Těším se na něj a myslím, že nám turnaj hodně ukáže. Doufám, že předvedeme to nejlepší."

Všechny zápasy bude hostit areál Eagles Park v pražské Krči a české zápasy jsou plánovány do večerních hodin. Utkání o umístnění se odehrají v sobotu, start finále bude v 18:30. Již v úterý odpoledne odehrají Češi na pražském Tempu také přípravný zápas s Globetrotters.