Hlavní obsah

Rusům se pootevřela cesta na olympiádu. Gymnasté a zápasníci dostali pozvánku k účasti na Asijských hrách

Zástupci ruského gymnastického a zápasnického svazu oznámili, že dostali pozvánku k účasti na letošních Asijských hrách. Start v soutěžích by mohl ruským sportovcům otevřít cestu, jak se prostřednictvím asijských kvalifikací dostat na olympijské hry v Paříži 2024.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Olympijské hry v roce 2024 bude hostit Paříž. Ilustrační foto

Článek

"Dostali jsme pozvánku k účasti na Asijských hrách. Odpovíme, že máme zájem a oni nám následně předloží podmínky naší účasti," uvedl v rozhovoru pro Match TV předseda ruského gymnastického svazu Vasilij Titov. Pozvání televizi potvrdil i šéf zápasnického svazu Michajl Mamiašvili. "Odpověděli jsme, že jsme připraveni se zúčastnit podle stanovených pravidel," uvedl.

O návrat ruských a běloruských sportovců do mezinárodních soutěží usiluje v poslední době Mezinárodní olympijský výbor. Jako neutrální sportovci by se podle návrhu MOV mohli kvalifikovat ze závodů v Asii, kde by mohli na rozdíl od Evropy začít soutěžit. Postoj MOV ale vyvolal v řadě zemí ostrou kritiku, hovořilo se i o možném bojkotu her v Paříži.

Asijské hry jsou na programu od 23. září v čínském Chang-čou. Pořadatelé se zatím k pozvánkám pro ruské sportovce nevyjádřili.

Reklama

Související témata: