Hlavní obsah

Šermíři vyzvali světovou federaci i MOV, aby neumožnily návrat Rusů

Přes tři stovky současných i bývalých šermířů vyzvaly v otevřeném dopise světovou federaci FIE a Mezinárodní olympijský výbor (MOV), aby trvaly na vyloučení ruských a běloruských sportovců z mezinárodních soutěží. Nedávné rozhodnutí FIE o jejich návratu a současné snahy MOV umožnit jim za určitých podmínek zapojení do olympijských kvalifikací při trvajícím válečném konfliktu na Ukrajině označili signatáři za katastrofální chybu.

Foto: Tomáš Kříž

Šerm - ilustrační foto

Článek

"Tuto hroznou a jednostrannou útočnou agresi a porušení olympijského příměří nelze ignorovat a vůbec ne schvalovat. Byla by katastrofální chyba přejít k běžnému režimu. Vyzýváme Vás, aby Vámi doporučená suspendace ruského a běloruského (šermířského) svazu a národních olympijských výborů zůstala zachována," uvádí se v dopise, který podepsali podle zahraničních agentur šermíři z celé Evropy a také z USA, Kanady, Mexika, Brazílie, Chile a Japonska. Adresáty jsou prezident MOV Thomas Bach a dočasný šéf FIE Emmanuel Katsiadakis.

Výzva následovala týden poté, co ukrajinský šermířský svaz oznámil, že jeho reprezentanti nebudou startovat na turnajích, jichž se budou účastnit ruští a běloruští sportovci, a vyzval ostatní země, aby se k němu připojily.

FIE se pro návrat ruských a běloruských šermířů do soutěží vyslovila 10. března na mimořádném kongresu a šermíři v dopise argumentují, že při tom zcela ignorovala názory sportovců. Dnes v Lausanne se uskuteční jednání výkonné rady MOV, který od ledna hledá cesty, jak umožnit některým sportovcům z Ruska a Běloruska účast v neutrálních barvách na olympijských hrách 2024 v Paříži.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články