Hlavní obsah

Skandál, podvod! Ukradli jste nám tisíce dolarů, zuří soupeři povedeného dua

Z rozpáraného trupu vytáhli olověné kuličky a další přívažky! Podvod, díky kterému se rodila velká vítězství. A zisky prémií. Svět sportovního rybolovu řeší skandální chování dvou amerických závodníků, kteří dlouhou dobu patřili ve svém odvětví k hvězdám. Ale Jacob Runyan a Chase Cominsky teď tvrdě narazili.

Foto: Rich Pedroncelli, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

Oba manipulovali s rybami, a díky tomu vítězili. Do úlovků nepozorovaně vsouvali kovové kuličky a rybí filety, aby zvýšili hmotnost, která byla rozhodující pro hodnocení. Při vážení však byli chyceni takřka při činu.

"Hned jsem věděl, že není něco v pořádku," řekl ředitel turnaje Jason Fischer pro cleveland.com. Váha jedné z ryb při její délce pro něj byla prostě nevysvětlitelná.

"Ucítil něco tvrdého v jejím žaludku a všiml jsem si, že je na svou délku nezvykle těžká," pokračoval. Ke slovu přišel nůž a vše bylo jasné.

Šibalové to okamžitě schytali. Příslušné video na Twitteru, které ukazuje, co se stalo, bylo zhlédnuto miliony uživatelů.

Fischer rozřezával jednu rybu za druhou a z pěti odstranil celkem deset olověných kuliček, každou o hmotnosti 340 gramů, a také četné kousky rybího masa. „Celkem to bylo kolem osmi liber (3,6 kilogramu) navíc," prozradil Fischer regionálnímu vysílání 19 News.

„Na kolika závodech jsi to takhle udělali?" obořil se jeden z přítomných soupeřů na Runyana, který byl přítomen odhalení a zůstával uprostřed davu. „Máš loď, máš tisíce dolarů, které jsi nám všem ukradl," křičeli další.

Než se situace úplně vyhrotila, ředitel klání Fischer poslal Runyana pryč. Jeho komplic Cominskij byl ušetřen hanby, v té době už byl ve svém autě.

Co teď oba čeká, není jasné. Podle amerických médií je pravděpodobné trestní oznámení. "Jsem znechucený," uvedl Fischer s omluvou, že se na chování povedeného dua nepřišlo dříve.

Runyan a Cominsky jsou podle zámořských médií dvě z nejznámějších jmen na rybolovné scéně a historicky dominují soutěžím, jako je třeba Lake Erie Walleye Trail. Na odměnách získali desítky tisíc amerických dolarů i četné nepeněžní ceny.

V minulosti jeden z nich neprošel testem na detektoru lži, který je v tomto sportu běžný, protože příslušný dohled nemůže při turnaji sledovat, zda jsou dodržována pravidla.

Další, ovšem těžko prokazatelnou podvodnou metodou je podle zahaničních médií potápění rybářských košů s již ulovenými zvířaty, která jsou následně prezentována jako čerstvě ulovená. Metoda s olověnými kuličkami byla nakonec méně náročná na prokázání.

Reklama

Související témata: