Hlavní obsah

Starostka Sokola věří, že stát zásadní dotace na energie stihne jednotám poslat

Starostka České obce sokolské Hana Moučková věří, že sportovní spolky o letošní očekávaný příspěvek na energie nepřijdou. Nemyslí si, že by stát dopustil, aby se peníze z programu na provoz a údržbu nestihly vyplatit včas. Pro sokolské jednoty jsou stejně jako pro jiné sportovní kluby zásadní a počítají s nimi.

Foto: Petr Horník, Právo

Starostka České obce sokolské Hana Moučková.

Článek

Národní sportovní agentura (NSA) žádosti přijímala do konce srpna, ale stále je nemůže zpracovávat ani vyplácet dotace příjemcům. Prostředky na tento účel totiž získala až v novele státního rozpočtu na letošní rok, kterou vetoval prezident Miloš Zeman, takže ještě není definitivně schválená. Poslanci mohou veto přehlasovat nejdříve příští týden. Teprve pak začne NSA řešit zhruba 2400 žádostí, které jí dorazily. Standardně to trvá dva měsíce a agentura nyní hledá řešení, jak proces urychlit.

V programu provoz a údržba bylo původně 385 milionů korun. Konečná částka bude zřejmě nižší, protože sport při jednáních ve Sněmovně o 60 milionů přišel. Pro sokolské jednoty je tento program klíčový. "Kryjí se z toho náklady, které jsou pro fungování sportovních spolků naprosto zásadní, a proto se velká část jednot do výzvy přihlásila a pochopitelně počítají s tím, že podporu dostanou," uvedla Moučková ve vyjádření pro ČTK.

Výpadek financování by mohl ohrozit fungování některých jednot. Především těch, na něž už v plné míře dopadlo zdražení energií. "Nechce se nám věřit, že by stát něco podobného dopustil. Výzva byla vypsána a to na základě již tak složité situace ve sportovním prostředí. Byl by to další políček sportu ze strany politické reprezentace, který by mohl být v některých případech již finální tečkou za snažením dobrovolníků v tělocvičných jednotách," dodala starostka Sokola.

Hledání řešení pro výplatu dotací na provoz a údržbu zřejmě spadne do období, kdy se bude měnit předseda NSA. Současný šéf agentury Filip Neusser minulý týden oznámil, že ke 30. listopadu skončí. Jeho nástupce ještě vláda neoznámila.

Reklama

Související témata: