Hlavní obsah

Transgender sportovci? Biologičtí muži by neměli závodit se ženami, má jasno britský premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Problematika účasti transgenderových sportovců v klasických kategoriích rezonuje v celé společnosti. Vyjadřují se k němu jak fanoušci, sami sportovci, tak i politici. Britský premiér Boris Johnson nyní možná přilil olej do ohně svým názorem, když tvrdí, že biologičtí muži nemají v kategorii žen co dělat. Sám připouští, že jeho názor může být kontroverzní a proti transgender osobám jako takovým nic nemá.

Transgender sportovkyně Lia Thomasová (vlevo) a Emily Bridgesová.

Článek

Britská transgender cyklistka Emily Bridgesová a její (ne)účast na národním šampionátu opět rozvířila vody tématu transgender sportovců v kategoriích biologických žen či mužů. Nejprve jí totiž účast byla povolena, jelikož splnila požadavek Britské cyklistické unie, která stanovila, že hladina testosteronu musí být po dobu 12 měsíců nižší než 5 nanomolů na litr. Jenže po protestech a hrozících bojkotech jí byl start kvůli její „nezpůsobilosti" odepřen.

Dříve se již hovořilo o americké plavkyni Lie Thomasové, která v ženských kategoriích již závodí a vyhrává. Podle mnohých by transgender sportovci měli mít speciální kategorie, jelikož biologický vývoj hodně ovlivní jejich výkony, i když hladiny hormonů budou už v souladu s požadavky jednotlivých unií.

Ve stejném duchu se nyní vyjádřil i britský premiér Boris Johnson. „Nemyslím si, že by biologičtí muži měli soutěžit se ženami. Možná je to kontroverzní, ale zdá se mi to rozumné," uvedl Johnson s tím, že proti transgender osobám jako takovým nic nemá.

„Neznamená to, že nejsem nakloněn lidem, kteří chtějí změnit pohlaví. Je důležité, abychom jim poskytli maximální lásku a podporu při takovém rozhodování," řekl premiér. „Jedná se o složité problémy, které nelze vyřešit jedním rychlým a snadným právním předpisem," uvědomuje si, že to bude chtít hodně přemýšlení, aby se tento problém vyřešil.

LGBTQ+ organizace Stonewall v reakci na Johnsonovy komentáře uvedla, že „trans lidé si zaslouží stejné příležitosti jako všichni ostatní, aby si užívali výhod sportu a jejich plošné vyloučení je zásadně nespravedlivé."

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články