Hlavní obsah

Trenér Italů Liptáka po zisku titulu překvapil. Prý jsou rádi, že mají ode mě v boji o Paříž pokoj, směje se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I více než rok po loňském triumfu na olympijských hrách v Tokiu se ho drží výtečná forma. Čtyřicetiletý brokový střelec brněnské Komety Jiří Lipták vybojoval na nedávném šampionátu v Larnace už svůj druhý titul mistra Evropy v trapu a hned na první pokus získal pro Česko účastnické místo pro OH 2024 v Paříži.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Olympijksý vítěz z Tokia Jiří Lipták na archivním snímku.

Článek

Měl jste předtuchu, že pro vás první vrchol sezony dopadne na Kypru tak skvěle?

Já na každý takhle významný podnik cestuju se značným respektem. Je ale pravda, že se mně předtím na několika menších domácích závodech hodně dařilo. Něco mi napovídalo, že mám solidní formu. Dopadlo to parádně. Přispěla k tomu i výtečná znalost střelnice v Larnace, kam jezdíme každou zimu na soustředění. Nevadily mně ani vysoké teploty blížící se ke čtyřiceti stupňům. Vždyť jsem na ně byl částečně zvyklý z domova.

Skvěle jste obstál v novém modelu semifinále a finále, který jste dosud kritizoval. Takže mu přijdete na chuť?

Možná časem ano, protože mně přináší štěstí. Moc se mi ovšem nezamlouvá, že když někdo z patnácti semifinálových ran dvakrát či třikrát pochybí, nemůže už pomýšlet výš než na osmou příčku.

Těší vás víc zlatá medaile nebo vybojovaná nominace do Paříže?

Mám rozhodně větší radost z tzv. kvótaplacu. Vždyť já už zlato z Evropy měl. A olympiáda je pro nás ten absolutně největší vrchol, kvůli němuž se střelbě věnujeme.

Splnil jste už hlavní cíl. Nebudete ve druhé polovině září na mistrovství světa v chorvatském Osijeku již trochu postrádat motivaci?

Nabídl jsem reprezentačnímu trenérovi Petru Hrdličkovi, že bych mohl světový šampionát vynechat, aby měli další čeští střelci větší šanci získat i druhé olympijské nominační místo. Zdá se ale, že pocestujeme do Chorvatska v nejsilnějším složení. O pořádnou motivaci rozhodně nebudu mít nouzi. Vždyť na rozdíl od olympijských her a mistrovství Evropy jsem světový šampionát ještě nikdy nevyhrál. Konkurence v Osijeku však bude ještě o dost kvalitnější než byla v Larnace.

Který z reprezentačních parťáků by mohl podle vás druhé místo do Paříže na trapu pro Česko vystřílet?

Vzhledem ke svým obrovským zkušenostem především druhý z Tokia David Kostelecký, jenž má šanci dostat se na svoji sedmou olympiádu, což by bylo z českých sportovců nejvíc. Bez nadějí rozhodně není ani Vladimír Štěpán, který už vyhrál pár závodů doma a mohl by již prorazit také v cizině.

Jak reagovali na váš triumf v Larnace zahraniční soupeři?

Docela mě šokovalo, když za mnou přišel trenér italských brokařů a řekl mi, že jsou rádi, že jsem zvítězil a v boji o Paříž ode mě už bude pokoj. Přitom my jsme donedávna hleděli na Italy pomalu jako na bohy. (smích).

Prvenstvím na OH v Tokiu jste se rázem stal hodně populárním. Ubylo už nyní pozvánek na různé společenské akce?

Trochu ten humbuk utichl. Když je sezona v plném proudu, tak stejně nemůžu vymetat nějaké večírky. Teď si sem tam vyberu pouze akci, jíž se účastní začínající sportovci. Nedávno jsem navštívil fotbalový kemp Luboše Kaloudy a moc mě potěšilo, jakou radost sedmdesáti dětem udělalo, že si mohou prohlédnout a osahat moji zlatou medaili z Tokia. Už jsem si skoro myslel, že mi ji nevrátí. (úsměv).

Jako fanouška fotbalové Zbrojovky vás určitě těší, jak si brněnské mužstvo po návratu do nejvyšší soutěže zatím vede...

Je moc dobře, že Zbrojovce začátek sezony vyšel. Deset bodů z pěti utkání asi čekal málokdo. Zatím jsem se po postupu týmu do ligy na královopolský stadion ještě nedostal, ale některý z nejbližších domácích zápasů se chystám navštívit.

Reklama

Související témata: