Hlavní obsah

Třicet vyvolených. Stát bude vybírat sporty, kterým dá víc peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Systém, kdy každý z menších sportů dostane zhruba stejně (málo) peněz, končí. Od příštího roku bude Národní sportovní agentura rozdělovat finance podle nového klíče, kdy přednost dostane třicet vybraných sportů. Jak bude prioritizace sportů vypadat, nastínil předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek.

Foto: Profimedia.cz

Předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek.

Článek

Nečekejte, že by o podporu přišly některé velké svazy. Ale u řady funkcionářů těch středně velkých až menších se dá očekávat zvýšená nervozita před oznámením třicítky sportů, které budou hospodařit s vyšším rozpočtem.

O prioritizaci sportů se mluví už delší dobu, proč jste se pro ni teď rozhodli?

Současný stav je neutěšený, Národní sportovní agentura podporuje asi 120 svazů, přičemž některé mají pod sebou víc sportů. Zásadní myšlenka byla, že aby svazy byly mezinárodně úspěšné a konkurenceschopné, nemůžeme dostatečnou podporu poskytnout všem. Tak jsme se dohodli, že připravíme kritéria pro sporty, u nichž si stát, když to řeknu hloupě, objedná úspěšnou reprezentaci. Bude o ně víc finančně pečovat, ale zároveň od nich bude chtít mezinárodní výsledky, vzory pro mládež a prostřednictvím těch sportů dosahovat prezentace Česka v zahraničí.

V jaké fázi jsou přípravy nového systému?

Je zpracována metodika vyhodnocení na rok 2024. Systém je spravedlivý a průchozí, zástupci sportů budou vědět, jaké podmínky musí splnit, aby se do skupiny dostaly, nebo za jakých z nich vypadnou.

Proč zrovna třicet sportů?

Někdo měl představu, že jich bude deset, to by bylo pro některé kruté, a kdyby jich bylo padesát, zase by to nemělo smysl. Chtěli jsme pokrýt zimní i letní sporty, kolektivní i individuální a nechtěli jsme, aby to bylo výhradně pro olympijské sporty. V Česku je řada neolympijských, které mají velkou fanouškovskou i členskou základnu.

Jak velký rozdíl bude pro svazy v tom, když se ocitnou a neocitnou mezi třicítkou?

Nečekejte úplně zásadní zlom. Plán je, že třicítku sportů bude ve vyhodnocování dotací provázet jakýsi koeficient, který je zvýhodní jak v oblasti podpory státní reprezentace, podpory pořádání významných sportovních akcí, tak i v oblasti výstavby infrastruktury. Ale neznamená to, že sporty, které se nedostanou do té třicítky, budou významně kráceny. I na ně budeme myslet zejména v organizaci sportu.

Jaká tedy budou kritéria pro posuzování?

Pětačtyřicet procent budou mít mezinárodní úspěchy na olympijských hrách, světových hrách, mistrovství světa či Evropy, třicet procent členská základna s akcentem na mládež, dvacet procent popularita jak v Česku, tak zahraničí, protože budeme chtít, aby se to týkalo sportů, jaké jsou mezinárodně sledované, což vidíme teď u baseballu nebo ragby, které mají stamiliónové fanouškovské základny po celém světě. A pět procent váhy bude mít naplňování společenské odpovědnosti například v oblasti potírání dopingu, dodržování doporučení v genderové oblasti, potírání agrese na stadionech, nebo také pořádání významných mezinárodních akcí na území Česka či zastoupení představitelů svazů v mezinárodních institucích.

Každý rok se tedy sporty seřadí a pod třicátým udělá čára?

Každý rok ne, zřejmě po každé olympiádě.

Reklama

Související témata: