Hlavní obsah

Trojnásobná maminka Kolářová chce šestý squashový titul

Trojnásobná maminka Olga Kolářová (dříve Ertlová) bude na nadcházejícím mistrovství republiky ve squashi, které startuje v hlavním městě 9. března, útočit už na šestý domácí titul. „V hlavě to mám, bylo by to symbolické," říká jedna z velkých favoritek. Tři české tituly získala před narozením dětí, jednou se pak stala squashovou královnou po prvním i druhém porodu. „S dětmi se toho v mém vztahu ke sportu hodně změnilo. Squash ale i jóga a běh jsou pro mě formou seberealizace a také relax. Začala jsem si sport užívat čistě sama pro sebe."

Foto: Irena Vanišová

Squashová královna Olga Kolářová dobrovolně uvolnila trůn, kvůli mateřským povinnostem vynechá mistrovství republiky.

Článek

Profesionální squashovou kariéru před necelými deseti lety. Stejně ale bude Kolářová znovu patřit k favoritkám republikového šampionátu. „Příprava je náročná, nejdříve se totiž musím postarat o děti a potom se snažím zvládnout ještě trénink. Je to úplně jiná zkušenost než když se vrcholový sportovec, který ještě nemá rodinu, stará jenom o sebe," dodává trojnásobná maminka. Nejstaršímu dítěti je sedm, nejmladšímu tři roky, takže se bez téměř celodenního dohledu ratolesti neobejdou.

„Nejdříve jsem rozvezla dvě starší děti do školy a nejmladšího do školky. Od půl deváté jsem měla domluvený trénink s Honzou Koukalem (osmnáctinásobný mistr republiky ve squashi). Pak jsem ještě zvládla i tréninkový zápas. Takový režim mám ale jen těsně před republikou," popisuje Kolářová, jak vypadá její běžný den krátce před začátkem šampionátu. Ani po rychlém obědě nemá klid. „Dojela jsem pro mladšího syna do školky, dvě starší děti mi vyzvedla moje máma, která vyrazila s nejstarším na atletiku. Já s prostředním dítětem pro změnu zamířila na gymnastiku," líčí.

Na potřebnou regeneraci už příliš času během dne nezbývá. „To je sice pravda, ale ještě dělám jógu, takže to nepodceňuju. Dnes už jsem se naučila být k sobě laskavější a nesoustředím se jen na výkon, ale dlouhodobou dobrou fyzickou i mentální kondici," prozradí svůj recept, jak se dobře připravit, a přitom zvládnout všechny povinnosti.

Do vyšší squashové zátěže se Kolářová dostává s výhledem na republikový šampionát. Během roku se dostane na squashový kurt maximálně dvakrát týdně, v létě na dlouhé měsíce vymění squash za možnost sportovat venku. A jak se tedy zvládla jedna z favoritek nadcházejícího mistrovství republiky dostat do vrcholové formy po třech dětech? „Na ideální recept jsou vlastně ideální tři děti. Po prvním jsem byla velice opatrná, po druhém naopak až příliš horlivá," usměje se nejprve Kolářová.

„Člověk musí poslouchat vlastní tělo. Ve vrcholovém sportu jde často za hranu, aby se zlepšil a dosáhl výsledku, ale po porodu se tělo chová jinak. Musíte být k sobě laskavější a shovívavější. Musela jsem brzdit, což není pro sportovce orientovaného na výkon snadné, ale vyplatí se to," říká squashistka.

Reklama

Související témata: