Hlavní obsah

V zápase smrtelně zranil svého protivníka, teď poskytl azyl jeho rodině prchající z Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světový šampionát v šermu v Římě v roce 1982 poznamenala obrovská tragédie. Během zápasu totiž Němec Matthias Behr smrtelně zranil svého soupeře, sovětského šermíře Vladimira Smirnova. Nyní 67letý Němec přijal ve svém domě rodinu zesnulého sportovce, která prchla po ruské invazi z Ukrajiny. „Konečně jsem se smířil se svým osudem,“ řekl Behr.

Foto: @MartinVolkmar, Twitter

Matthias Behr po tragické nehodě.

Článek

Oba byli olympijskými vítězi a zřejmě největšími hvězdami ve svém sportu. Jejich zápas na mistrovství světa v Římě s sebou nesl velká očekávání. To, co se však událo, nečekal nikdo. Behrova čepel pronikla Smirnovovi maskou přímo do oka a poranila mu mozek.

Deset dní bojoval v nemocnici o život, ale svůj boj nakonec prohrál. „Vladimir byl můj přítel, stejně jako já byl olympijský vítěz a mistr světa, pro mě šermířský bůh. Byl jsem paralyzován hrůzou, když jsem tam seděl s krví potřísněným ostřím v ruce," popsal Behr chvíle hrůzy.

Až po dlouhých 35 letech byl schopný setkat se s vdovou po zesnulém šermíři. Od té doby je s Emmou Smirnovovou v kontaktu. Ta ho po ruské invazi na Ukrajinu požádala o azyl pro ni a její příbuzné. Behr její žádosti vyhověl.

Rodina tak mohla prchnout přes Varšavu a Würzburg do Tauberbischofsheimu v Bádensku-Württembersku a zůstat v domě Matthiase Behra, který se podle svých slov konečně díky tomu smířil se svým osudem. „Pro mě se kruh uzavírá," dodal.

Reklama