Hlavní obsah

Pořád to prožíváme, nemůžeme jinak. Frýdek se Suchopárkem o derby, hecování na Strahově a šimrání v břiše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se potkají, obejmou se jako staří parťáci: „Nazdááár! Rád tě vidím, kamaráde.“ Martin Frýdek s Janem Suchopárkem spolu hrávali v reprezentaci a oba mají stříbro z mistrovství Evropy. Jenže v klubové lásce se neshodnou. Ani nemůžou. Frýdek je legendou úspěšné Sparty 90. let minulého století a Suchopárek v té době býval hvězdou slávistické defenzivy. Ve fotbalovém podcastu Bodlo na Sport.cz vzpomínali na staré časy, ale mnohem víc mluvili o napínavé současnosti a blížícím se ligovém derby. Co podle nich může rozhodnout bitvu prvního s druhým na Letné? Nemůže Slavia dojet na syndrom venkovních ztrát? Nepoloží Spartu její interní poklesky? A kdo by se mohl stát hrdinou sobotního hitu? Nejen o tom byla řeč.

Bodlo s bývalými fotbalovými reprezentanty Martinem Frýdkem a Janem Suchopárkem.Video: Sport.cz

 
Článek

Klidně by mohli mluvit jen o éře svojí největší slávy, historek mají dost. „Já dal gól hned ve svém prvním derby. V březnu 1991 jsme u nás na Letné porazili Slavii 3:1," vybaví si Frýdek. A Suchopárek s úsměvem dodá: „Já v derby dostal dvě červené karty. Ta druhá mě mrzí dodneška, na jaře pětadevadesátého nás stála titul."

Bitvy o Prahu pro ně mají kouzlo dodneška. „Před derby zažíváte přesně to, co znají třeba herci: šimrání v břiše. Ale jakmile rozhodčí poprvé pískne, všechno z vás spadne," líčí Frýdek, svého času rychlý a mazaný záložník. „Jakmile se do toho zápasu dostanete, nevnímáte, že jsou tribuny rozdělené na dvě poloviny. Na stadionu to hučí a vy se soustředíte jen na to, abyste vyhráli. Nebavíme se o klíči pro vítěze od magistrátu, je to prostě Sparta a Slavia. Historie českého fotbalu," popisuje Suchopárek, jenž platil za spolehlivého stopera.

Na derby Sparta - Slavia vyrazí i hokejista Jakub Voráček. Kdo podle něj vyhraje?Video: Sport.cz

„Pamatuju spoustu zlomových derby, kdy se rozhodovalo o titulu. Jsem rád, že je to zpátky a zase proti sobě budou stát dva momentálně nejlepší týmy ligy. Pořád ten cvrkot sleduju, týdny s derby pro mě zůstávají výjimečné," vykládá Frýdek před žhavou partií týmů, které dělí jen dva body. Sparta je první a Slavia druhá, ovšem v sobotu v devět večer to může být přesně naopak.

„Kéž by," poví Suchopárek. Trenér české jednadvacítky pracuje na Strahově s několika sparťany: asistenta mu dělá někdejší obránce Michal Horňák, brankáře cepuje Petr Kouba a pak tu jsou třeba koučové sedmnáctky a osmnáctky Petr Havlíček s Davidem Holoubkem. „Dlouho o nich nebylo slyšet, ale teď jich jsou plné kanceláře," pobaveně vypráví Suchopárek. „Už před derby to kolikrát bývají hodně zajímavé rozhovory."

Frýdek pro známé sháněl třicet lístků a když dostal otázku, jestli by si chtěl derby zahrát i teď, s odpovědí neváhal: „Stoprocentně! Myslím, že bych si rozuměl s většinou dnešního týmu Sparty." A Suchopárek? „Mám pocit, že bych v nynějším fotbale neměl šanci. Nenaběhal bych takovou porci kilometrů a neseděla by mi ani dnešní rychlost."

Mluvili o sparťanském ofenzivním trojzubci, trpělivosti šéfů s dánským trenérem Brianem Priskem či o rozjetých mladících, kteří se Suchopárkovi budou hodit při skládání nominace na letní EURO. Probrali taky slávistickou kometu Christose Zafeirise, choulostivou absenci potrestaného záložníka Petera Olayinky nebo novou smlouvu pro kouče Jindřicha Trpišovského.

Dostalo se i na zatím poslední derby. V říjnu slávisté doma smetli sparťany díky čtyřem trefám už v první půli, ale od té doby je dost věcí jinak. Odepisovaná parta z Letné od derby ani jednou neprohrála a hřeje ji pozoruhodná série devíti ligových vítězství, zato vršovický tým fatálně často ztrácí venku a o velikonočním víkendu přišel o pozici lídra. „Řekl bych, že podzimní derby bylo bodem zlomu. Nevěděl jsem, jestli mám televizi vypnout nebo tu potupu zkusit vydržet až do konce. Ale pak se toho hodně změnilo včetně přístupu, hry a produktivity. Snad to takhle vydrží co nejdéle," doufá Frýdek.

„Sparta je na základě posledních výkonů favoritem, zvlášť když Slavia venku pravidelně ztrácí. Čím to? Chybí góly. Na druhou stranu je ve slávistické hře dobrá součinnost, najdete tam třeba hodně kombinací na třetího, což se v Česku moc nevidí," podotýká Suchopárek. „Derby je ideální příležitost, jak s venkovní bilancí něco udělat a zůstat ve hře o první místo po základní části."

Reklama