Hlavní obsah

Deník si vedl už jako hráč. Jak vzpomíná Holeňák na Škorpilovy hlášky a za co vděčí Uličnému?

Jen devět fotbalistů odehrálo v samostatné české lize více zápasů než Miroslav Holeňák. Už jako hráč si vedl trenérský deník, poznatky čerpal od trenérských legend jako Škorpil, Csaplár, Lička či Uličný. V novém díle podcastu Sport.cz Kopačky na hřebíku vypráví o svých učitelích, nové výzvě ve Varnsdorfu i mistrovském titulu, který získal v roce 2002 a od něhož letos v květnu uplynulo přesně 20 let. „Úplně první mi ho připomněly moje dcery, když mi poslaly fotku, že na ně vylítla někde na instagramu, jak držím v ruce pohár," usmívá se 46letý rodák ze Zlína.

Upoutávka na devátou epizodu podcastu Kopačky na hřebíku. Hostem Sport.cz byl Miroslav HoleňákVideo: Sport.cz

 
Článek

Liberec slavil mistrovský titul jako vůbec první mimopražský tým v éře samostatné české ligy, přestože v posledním kole prohrál na hřišti Bohemians 1:2. A právě Holeňák se výrazně podepsal na druhém gólu domácích, když namazal nepovedenou malou domů Šírlovi.

„Ježíši, a je to tady!" zareaguje i dnes po připomenutí obří chyby, kterou mu známí dodnes předhazují.

„Úplně nejpikantnější na tom bylo, že bezprostředně po gólu jsem sklopil hlavu a šel jsem ze hřiště. Normálně si to pamatuji, jako by to bylo dnes, jak na Bohemce odcházím. A Péťa Johana, spoluhráč z obrany, mi říká: ‚Ty vole, kam jdeš?' ‚Já jdu domů'," vzpomíná s úsměvem na minelu, která málem připravila Slovan o první mistrovský titul. „Ale přesto, že jsme prohráli, titul jsme slavili. Spadl mi velký kámen ze srdce, jinak bych si to asi hodně vyčítal," přiznává.

Jako jeden ze zásadních zlomů mistrovské sezony vidí příchod Josefa Csaplára v průběhu sezony, který doplnil na lavičce zkušeného Ladislava Škorpila. „Byl to impuls. Změnil naše myšlení," vysvětluje s tím, že oba trenéři se perfektně doplňovali.

„Pamatuji se, že když jsme v poločase vedli 2:0, vždy přišel trenér Csaplár a správně nám říkal: ‚Hoši, ještě není vyhráno. 2:0 je to nejhorší, co se nám může v poločase stát! Už máte v hlavách, že jsme vyhráli, jenže soupeř sníží, a ještě může otočit. To je těžký!' Všichni už dnes Csaplárovu past asi znají. A když domluvil, vzal si slovo trenér Škorpil a říkal: ‚No, já si dovedu představit i horší výsledky v poločase. Například prohrávat 0:3 je daleko horší nežli vést 2:0," směje se i po dvaceti letech Holeňák, který od příští sezony povede druholigový Varnsdorf.

Na kterého kouče vzpomíná Holeňák nejraději? A jak to bylo s přestupem nepřestupem do Sparty, když mířil do Slavie? Vše v nové epizodě podcastu Kopačky na hřebíku!

Reklama

Související témata: