Hlavní obsah

DIREKT: Procházkova bouře jako adrenalinový zážitek. Stále tam jsou ale díry, varuje expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Adrenalinový zážitek. I těmito slovy se dá popsat páté vystoupení nejúspěšnějšího českého bijce Jiřího Procházky ve slavné organizaci UFC. Hostěradický rodák přivedl diváky do extáze drtivým triumfem nad rakouským sokem Aleksandarem Rakičem, kterého na velkolepé akci UFC 300 v Las Vegas nemilosrdně ukončil ve druhém kole. Dokonalý výkon to z pohledu skromného rodáka z České republiky ale rozhodně nebyl. „Jiří vyhrál, což je super, ale ukázal, že tam jsou stále díry. Stále je na čem pracovat,“ varuje v pořadu Direkt elitní český trenér André Reinders.

Třetí díl pořadu o bojových sportech DirektVideo: Sport.cz

 
Článek

Čtvrtá výhra v UFC, rýsuje se cesta za opětovným získáním titulu. Procházka ale zatím stále vstřebává souboj s Rakušanem Rakičem, který se především v úvodu nevyvíjel příliš dobře. „Varoval jsem, že Rakič není snadné sousto, což ukázal v prvním kole, kdy dokázal efektivně rozkopávat nohu. Jiří ale ukázal svoji nezlomnost a trochu tu nohu obětoval s tím, že se trefí. Ve druhém kole to byl tah na jednu bránu, Jiří byl lovec,“ hodnotí úspěch českého ranaře v zámoří André Reinders, přední domácí trenér.

Před vypuknutím druhého kola se na Procházku výrazně zvedaly i kurzy sázkových kanceláří. V tu chvíli nic moc nenasvědčovalo tomu, že by se měl v dohledné době český tábor radovat. „Rakič dobře trefoval, ale nefungovalo to. Jiří šel stále proti němu, což člověka zlomí. Přesně tímhle způsobem Jirka své soupeře láme. Nejen psychicky, ale ve finále i fyzicky,“ poukazuje Reinders na Procházkovo odhodlání.

Před dalším bojem v elitní organizaci je tu ale varování. „Jiří vyhrál, což je super, ale prohrál první kolo. Ukázal, že díry tam stále jsou, a pokud chce Alexe (Pereiru) zlomit, tak si tohle musí sakra pohlídat. Rakič je skvělý bojovník, ale nemá KO úder jako třeba Pereira. I Jiří si je jistě sám vědom, že tam jsou rezervy,“ míní bývalý bojovník KSW či GCF.

Procházka se v USA zaskvěl natolik, že si odnesl i pohádkový bonus ve výši 300 tisíc dolarů (zhruba 7 milionů korun). Po krátké pauze přijde další zápas. Česká hvězda se netají tím, že by si to chtěla podruhé rozdat s výše zmíněným Pereirou, který na témže turnaji obhájil titul. „Pokud bude Pereira zápasit v květnu, tak bude nějakou dobu mimo a Jirka by na něj musel čekat. Za mě by dával smysl právě souboj s Janem Blachowiczem. Pro evropského fanouška by to mohlo být zajímavé,“ nabízí náhradní variantu Reinders.

Vše bude záviset na tom, kdo z bojovníků dostane možnost v příštím duelu polotěžké divize zabojovat o titul. Nejvýhodnější pozici pro roli vyzyvatele proti Pereirovi má Procházka a trojka divize Rus Magomed Ankalajev. „UFC je furt nějakým způsobem showbyznys. Jde o sportovní výkon, ale často dostanou přednost ti, co víc předvádějí show. Díky tomu, co Jiří předvádí, si říká o to, aby měl zápasy častěji. Roli zde hrají i finanční vlivy, turnaje se totiž mohou zhostit Saúdové,“ říká Reinders.

Foto: Mark J. Rebilas, Reuters

Jiří Procházka (vlevo) v souboji s Aleksandarem Rakičem.

Pozornost se stáčela i na domácí scénu, kde se pomalu a jistě blíží největší MMA galavečer tuzemské historie. 8. června se vybraní bojovníci organizace Oktagon MMA představí na fotbalovém stadionu v Edenu, kde celé akci bude vévodit Odveta století mezi Karlosem Vémolou a Attilou Véghem. „Karlos k tomu musí přistoupit tak, že je to jeho životní zápas, o který dlouhé roky usiloval. Měl by tomu podřídit naprosto vše,“ uvědomuje si důležitost okamžiku přední český MMA kouč.

Pro Vémolu hraje zápasový zápřah, Végh naopak v roce 2019 ovládl první vzájemný duel. „Attila je skvělý bojovník, který už jednou zvítězil. Asi ví, co od Karlose čekat. My naopak musíme naší hru vylepšit tak, aby Karlos udělal něco, co Attila třeba čekat nebude a porazí ho,“ spekuluje Vémolův dlouholetý trenér.

Pořad Direkt se mimo jiné zaobíral i vystoupením nejlepšího českého těžkotonážníka Michala Martínka v polské organizaci KSW, kde se po skalpu francouzského obra znovu přiblížil titulové šanci. Nechybí ani rubrika „Poznej MMA“, kde Reinders ve svém pražském gymu představuje nejčastější techniky u pletiva.

Reklama