Hlavní obsah

Teď už to trochu flákám, přiznává Lafata a vysvětluje, proč nerad slyší slova kantor a český Bosman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Popravdě řečeno – jako kantor, a na gymnáziu k tomu, by měl být přece jen pečlivější. Zvlášť při vyplňování deníčků, které si vede od klukovských let. „Vstřelené góly si tam sice zapisuji pořád, ale teď už to trochu flákám. Když si vzpomenu, dopíšu do sešitu několik zápasů najednou. Ty góly už totiž tak rychle nepřibývají,“ přiznal člen Klubu ligových kanonýrů David Lafata a marně přemýšlel, kolik branek v dresu Olešníku během posledních šesti let nastřílel. „Nebylo jich zase tolik, ale něco by to dalo,“ přemítal, aby se u mikrofonu Sport.cz hned ohradil proti pojmenování kantor.

Foto: Sport.cz

Hostem podcastu Kopačky na hřebíku byl David Lafata

Článek

„Kantory jsou profesorky a profesoři, já proto strašně nerad říkám, že na českobudějovickém gymnáziu učím. Prostě jsem tam zaměstnaný a trénuji fajn kluky a holky,“ uváděl David Lafata na pravou míru profesi, na kterou se dal po skončení fotbalové kariéry.

„To paní profesorka Křížová, která mě učila, když jsem na gymnáziu sám studoval, mě k téhle práci přivedla. Chvíli jsem o nabídce přemýšlel, ale teď jsem rád, že jsem ji poslechl. Nemohu si stěžovat, baví mě to,“ vrátil se při zpovědi v další epizodě Kopaček na hřebíku o čtvrt století zpátky s tím, že kantořina mu byla nejspíš souzena.

David Lafata
Narozen: 18. září 1981 v Českých Budějovicích
Fotbalová kariéra: 1989 – 1992 JZD Olešník, 1992 – 1999 SK České Budějovice. Profesionální kariéra: 1999 – 2002 SK České Budějovice, 2002 Vysočina Jihlava, 2002 – 2005 SK České Budějovice, 2005 – 2006 Škoda Xanthi (Řecko), 2006 – 2007 FK Jablonec, 2007 – 2008 Austria Vídeň, 2008 – 2012 Baumit Jablonec, 2013 – 2018 Sparta Praha.
Ligové starty a góly: celkem 463/204, z toho česká liga 418/198, řecká liga 9/0, rakouská liga 36/6
Reprezentační starty a góly: 41/9
Největší úspěchy: mistrovský titul se Spartou v sezoně 2013/14
vítězství v Rakouském poháru s Austrií Vídeň v roce 2007
vítězství v Českém poháru s Jabloncem roce 2013 a se Spartou v roce 2014
Fotbalista roku 2014
vítěz ankety Zlatý míč ČR v sezoně 2014/2015
člen Klubu ligových kanonýrů s 204 góly
šestinásobný nejlepší střelec ligy
s českou reprezentací čtvrtfinalista mistrovství Evropy v roce 2012

„Mamka si přála, abych šel po maturitě na gymnáziu studovat pedagogickou fakultu. Jenže v době přijímacích zkoušek jsem odletěl s reprezentační dvacítkou na mistrovství světa v Argentině a náhradní termín přijímaček už vypsaný nebyl. Tím bylo mé vysokoškolské studium vyřešeno.“

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

David Lafata se zlatou kopačkou, kterou dostal poté, co vstřelil 200. ligový gól

Jak vůbec vypadá takový obyčejný pracovní den někdejšího excelentního střelce pražské Sparty, ale také Jablonce, Českých Budějovic či Austrie Vídeň Davida Lafaty, který během kariéry nasázel soupeřům 204 ligových gólů? Proč ho nezlákala profesionální trenérská dráha a raději se věnuje dětem na českobudějovickém gymnáziu a fotbalovým nadějím v akademii Dynama?

O tom všem se u mikrofonu Sport.cz David Lafata samozřejmě rozpovídal.

„Když jsem před šesti lety končil s profesionální kariérou, tvrdil jsem, že mě k trénování nikdo nikdy nedostane. A vidíte – teď trénuji na gymnáziu, u nás v Dubném se věnuji už pár let dětem, což mě také docela chytlo. V akademii Dynama mám na starosti dorostenecké útočníky hned čtyř věkových kategorií. Samozřejmě že ani já nevymyslím, jak je naučit dávat góly, ale pokroky dělají. Vždyť Dan Hais a Vojta Hora už posbírali první ligové starty v áčku. Velký fotbal mě zatím neláká, čímž ale neříkám, že bych se v něm nechtěl někdy objevit.“

V Kopačkách na hřebíku přišla pochopitelně řeč i na Lafatovu kariéru, na zahraniční štace v řeckém klubu Škoda Xanthi i vídeňské Austrii, stejně jako na angažmá v Jablonci a především Spartě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan David Lafata zvýšil proti Zlínu na 2:0.

„Z Austrie jsem nemusel odcházet, měl jsem smlouvu ještě na rok a půl, i sportovní ředitel klubu Otto Barič mě přesvědčoval, abych vydržel a zůstal. I když jsem pravidelně nehrál, byl jsem pořád druhým nejlepším střelcem mužstva. Jenže já nechtěl v Austrii zůstat jen proto, že jsem měl velkou smlouvu. Byl jsem v nejlepším fotbalovém věku a chtěl jsem hrát,“ vysvětloval Lafata, proč se raději vrátil do Jablonce, než aby vysedával ve Vídni mezi náhradníky.

Nakonec se dočkal i vysněného angažmá ve Spartě, i když k přestupu došlo až při třetí nabídce z Letné.

„Sparta byla mým největším fotbalovým snem, a jak kariéra ubíhala, přestal jsem už věřit, že se přestupu dočkám. Zvlášť po evropském šampionátu v roce 2012 jsem byl na majitele Jablonce pana Peltu pořádně naštvaný, když i druhou nabídku Sparty odmítl. V zimě jsem se ale přece jen dočkal a na Letné pak prožil pět nádherných sezon. Získal jsme sice jen jeden mistrovský titul, ale o to víc si ho cením,“ vrátil se David Lafata k mistrovské korunovaci v roce 2014.

Foto: FK Olešník

David Lafata a Bořek Dočkal v dresu FK Olešník.

Z ligové scény odešel před šesti lety, když mu bylo šestatřicet. A marná sláva – jeho góly v dalších sezonách Spartě scházely. Nepřemýšlel posléze o tom, že mohl ještě rok či dva vydržet? Že si mohl kariéru prodloužit? Že mohl svými trefami letenskému klubu ještě nějakou dobu pomáhat?

„Skončil jsem v pravý čas, tak to mělo být. Člověk musí být soudný. Říká se přece, že se má končit na vrcholu, což se mi povedlo. Obdivuji Marka Matějovského či Tomáše Hübschmana, kteří mají i po čtyřicítce motivaci a chuť dál pokračovat. Nejsem si jistý, zda bych to zvládal jako oni,“ přiznal Lafata, který už šest let nastupuje za Olešník v jihočeském přeboru a do svého deníčku si zapisuje dál góly, které dává. I když to někdy fláká…

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

Do revíru vyrazíme, ale vydrž ještě chvíli, přemlouval David Lafata svého věrného kamaráda.

U mikrofonu Sport.cz se však točila řeč nejen kolem fotbalu. Došlo i na koníčky Davida Lafaty a myslivost především. Pochlubil se třeba posledním trofejním úlovkem, jímž byl statný osmerák, vysvětloval, proč ho neláká vydat se na lov do dalekého Kyrgyzstánu, kam jezdí střílet další jihočeský fotbalista Karel Vácha.

„Mně stačí obejít si každý den svůj revír a jsem spokojený. Jsem prostě tak trochu pecivál,“ rozesmál se Lafata, aby vzápětí zvážněl. To když padla narážka na to, že se stal vlastně českým Bosmanem a jeho jméno se objevovalo na titulních stránkách novin.

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

K té kauze se strašně nerad vracím, přiznal David Lafata, když přišla řeč na to, že se stal českým Bosmanem.

„A dokonce hned vedle jména amerického prezidenta Baracka Obamy,“ vrátil se k daňové kauze, kterou nakonec ve sporu s finančním úřadem vyhrál, a jeho případ posloužil do budoucna jako precedens pro další sportovce.

„Byla to dobrá zpráva pro ostatní. Jeden basketbalista mi dokonce poslal tričko s podpisem a poděkováním, že jsem mu ušetřil hodně peněz,“ prozradil David Lafata v dalším díle Kopaček na hřebíku, který i proto stojí za poslech.

Dávná i docela nedávná historie ve vyprávění fotbalových osobností.

Pusťte si Kopačky na hřebíku třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady:

Epizody:

# 82 Ivo Ulich

Reklama