Hlavní obsah

Amerika mi otevřela oči, ale návrat byl těžký. Nevšední cesta Zimovjanové mezi elitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začínala v bazénu po boku pozdějších plaveckých olympioniků, ale jedna disciplína Tereze Zimovjanové nestačila. Teď je jednou z nejlepších českých triatlonistek a v podcastu Mixzóna popisuje svoji cestu směrem k vysněné olympiádě.

Tereza Zimovjanová popisuje svoji cestu k triatlonu.

 
Článek

Sedmým místem na Světovém poháru v Mexiku zaznamenala v červnu svůj životní výsledek, zajistila si slušný příval bodů do olympijské kvalifikace a sportovní fanoušci začali výrazněji registrovat její jméno odrážející rodinné kořeny.

„Děda žil ve vesnici na východním Slovensku, ve stejné jako rodina Juraje Jakubiska, ale původem to možná podle koncovky bude arménské příjmení,“ poodhaluje 26letá Zimovjanová, která je rodačkou z Prahy, ale nejen díky svému sportovnímu životu světoběžnicí.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Tereza Zimovjanová (@terizimovjan)

Tři roky strávila v USA na Queens University v Charlotte. Po studiu v zámoří toužila už v době, kdy plavala. Po vzoru Petry Škábové, své tehdejší trenérky, které nyní vede mj. českou jedničku Barboru Seemanovou.

S triatlonem byla cesta na univerzitu složitější, ale po střední škole se jí otevřela cesta i v tomto sportu. Jenže za finančních podmínek, které pro ni byly nesplnitelné. Když už se s vidinou americké univerzity loučila, na poslední chvíli se škola ozvala s nabídkou vyššího stipendia a Zimovjanová neváhala.

Co jí tři roky v Severní Karolíně daly? Po ryze sportovní stránce by bylo hodnocení rozpačité, odlišný systém tréninku jí nesedl. „Byla jsem pořád unavená nebo zraněná,“ vypráví.

Foto: Petr Horník, Právo

Triatlonistka Tereza Zimovjanová byla hostem Mixzóny na Sportu.

Ale její celkový pohled je pozitivní. „Získala jsem odlišný náhled, že sport není středobod života, měla jsem tam z něj větší radost. V mnoha ohledech mi to otevřelo oči,“ líčí a v Mixzóně detailněji popisuje svoji zkušenost.

S Amerikou alespoň částečně zůstává v kontaktu i díky svému kouči Danu Noahovi, původem z Texasu. „Začal chodit s českou tenistkou, přestěhoval se s ní do Česka. Po pár letech se rozešli, ale jemu se tady hrozně zalíbilo,“ popisuje životní pouť svého kouče.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Tereza Zimovjanová (@terizimovjan)

Pobyt v zámoří Zimovjanové také pomohl „objevit“ Twitter, kde je dodnes hodně aktivní a sleduje ji na tři a půl tisíce lidí. „V Americe jsem s nikým česky nekomunikovala, tak to pro mě byla šance vyjadřovat své myšlenky česky. A pak během covidu, kdy nebyla možnost se potkávat, jsem objevila lidi, s nimiž jsem komunikovala,“ vysvětluje.

Zimovjanová v Charlotte studovala grafický design, kterému se věnuje i teď souběžně s vrcholovým sportem.

„Po návratu jsem byla úplně bez peněz a bylo mi jasné, že jestli si chci dovolit nějaké vybavení a létat na závody, musím pracovat. Do týdne jsem šla na pohovor, dostala práci a mám skvělou šéfku, bývalou plavkyni, která mi vychází vstříc,“ pochvaluje si triatlonistka, která ve spolupráci se světovou federací navrhuje i závodní dresy.

V Mixzóně mluví ale i o tom, proč byl pro ni návrat z USA hodně psychicky náročný, na kolik ji ve stravování ovlivňuje chronické onemocnění střev či kam se podle ní posouvá triatlon.

Reklama