Hlavní obsah

Vystřídala Svobodu v horkém křesle. Trochu jsem se bála, přiznává Kučerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komise sportovců v rámci Českého olympijského výboru má v popisu práce spoustu záslužné práce, jenže širší veřejnost si její existenci připomněla až v souvislosti s třaskavým televizním vystoupením jejího předsedy Davida Svobody. V jeho důsledku olympijský vítěz odstoupil, novou šéfkou je dnes už bývalá skikrosařka Nikol Kučerová. O své roli i práci komise mluvila v podcastu Mixzóna.

Šéfka komise sportovců ČOV Nikol Kučerová o postojích sportovců i síle jejich hlasuVideo: Sport.cz

 
Článek

Svobodovo vystoupení v České televizi spustilo bouři reakcí. Od samotných sportovců po ministryni obrany. Pochopitelně neunikly ani Kučerové. „Přijde mi, že to bylo odrazem situace ve společnosti, jak je tohle téma napjaté,“ říká.

Bývalý moderní pětibojař pod palbou kritiky skončil v roli, do níž si ho sportovci zvolili před více než pěti lety. „Nehodnotím samotné vystoupení, ale s ohledem na to, kolik práce v komisi udělal, mi ho bylo líto, tohle si nezasloužil,“ přiznává Kučerová.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Nikol Kučerová 🤘 (@nikol_kucerova_skix)

S ohledem na své zkušenosti a několikaleté působení v komisi se stala jedinou adeptkou na její šéfování. „Trochu jsem se bála, že ta pozice byla najednou hodně sledovaná a atmosféra nebyla úplně dobrá,“ přiznává. Přesto na nabídku kývla.

Ani sportovci ostatně nebyli v dotazníku zajedno, v jaké podobě a jestli se Rusové a Bělorusové mají vrátit do soutěží. Kučerová se snaží naslouchat argumentům z obou stran názorového spektra. „Ale nebavím se o tom, aby startovali bez jakýchkoliv omezení. To si myslím, že v tuhle chvíli ani není na stole,“ zdůrazňuje.

Shodou okolností byla jedním z posledních českých olympioniků, který cestoval do Ruska. Vloni po ZOH v Pekingu už po začátku útoku na Ukrajinu byl na programu Světový pohár ve skikrosu, který až po dlouhém lavírování Mezinárodní lyžařská federace zrušila. I následný divoký úprk domů popisuje Kučerová v Mixzóně.

Studovala historii, diplomovou práci psala o olympijských hrách v době nacistického Německa, což jí dává širší perspektivu vnímání současných událostí. Pohled sportovců na ně je nyní nejviditelnější, ale jen dílčí součástí práce komise. „Teď jsme v extrémní situaci, ale většinou jde o fungování sportu,“ ujišťuje.

Sportovci mají dnes zastoupení prakticky ve všech federacích, jejich potřeby se snaží funkcionáři stále více vnímat. „Ještě před pár lety žádné komise sportovců nebyly. Myslím, že hlas sportovců určitě sílí,“ říká Kučerová.

Sama už se ale mezi aktivní profesionální sportovce počítat nebude, jak v Mixzóně prozradila. „Nebylo to jednoduché emocionálně, ale z praktického hlediska to pro mě už asi nemá smysl,“ uznala 33letá účastnice třech olympijských her a šestá skikrosařka z mistrovství světa.

„I ta uplynulá sezona byla hodně divoká. Během ní nám skončili trenéři, tak jsem na poslední závod vzala svoji mamku,“ popisuje peripetie. „Ale jsem vděčná za to, že jsem u sportu mohla tak dlouho být,“ říká.

Lyžařský svaz se s ní rozloučí v pátek během vyhlášení Krále bílé stopy. A pak? Uplatnění může najít ve sportovní diplomacii, zatím ale spíš směřuje k roli trenérky. „Nikdy jsem si nemyslela, že bych chtěla trénovat, ale vypadá to, že bych v té roli nějakou dobu byla, nebo pomáhala mladým sportovcům,“ vypráví.

Epizody pocastu Mixzóna

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.