Hlavní obsah

PŘÍKLEP EXTRA: Švýcarsko vyhrálo zaslouženě. Nejsme tým, co by měl atakovat medaile, přiznává Duda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čeští hokejisté nezvládli nedělní zápas skupiny B na mistrovství světa se Švýcarskem 2:4. Výběr Kariho Jalonena nestačil na lídra skupiny, nepomohla ani sázka na hru bez gólmana. "Nejsme tým, co by měl atakovat medaile," poznamenal v pořadu PŘÍKLEP EXTRA bývalý hokejový útočník Radek Duda. Švýcarsko podle něj může dojít až do boje o zlato. "Švýcarsko vyhrálo zaslouženě. Od druhé třetiny převzali otěže zápasu. Na chvíli nám pomohl hloupý faul, ale nestačilo to," dodává Marek Burkert, hokejový expert Sport.cz.

PŘÍKLEP EXTRA - Hokejové studio k utkání Česko - ŠvýcarskoVideo: Sport.cz

 
Článek

Čeští hokejisté rozehráli duel se Švýcarskem skvěle, když je poslal do vedení zkušený Roman Červenka. "Tohle má rád, okamžitě pálil," chválí bývalý hokejový útočník Radek Duda. "Má v sobě chítč dávat góly, když mu dáte prostor, tak to uklízí. To je jak uklízečka na Hlavním nádraží," dodává expert ve studiu Sport.cz, kde rozebírá duel spolu s redaktorem Sport.cz Markem Burkertem.

Za chvíli ovšem z přesilovky po nedovoleném zákroku Lence Švýcaři srovnali. "Kredit hráči, co tam clonil. Haas tam výborně clonil, sebral na masce našemu brankáři oči. Jejich přesilovkové komando to zahrálo moc hezky, připravili si tu situaci, jak potřebovali," míní Duda. "Ale konečně byl k vidění hokej od podlahy. Škoda toho oslabení a inkasovaného gólu, tahle třetina se dala vyhrát," doplňuje Burkert s tím, že v české brance čaroval Langhamer. "Odvedl spolehlivý výkon," smeká novinář a později brankáře označí i za Muže zápasu v českém dresu.

Foto: David Taneček, ČTK

Hokejisté Švýcarska oslavují vyrovnávací branku v utkání s Českem.

Ve druhé dvacetiminutovce ovšem Švýcaři přiložili pod kotel a brzy vedli o dva góly. Do vedení šli po akci sekundu poté, co Češi přežili hru v oslabení. A za chvíli zkušený Andres Ambühl poslal soupeře do trháku o dva góly. "Těžkej puk, ale takhle se to hraje," přiznává Duda, že Češi v předbrankovém prostoru propadli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Česko - ŠvýcarskoVideo: Česká televize

Duda viděl velký rozdíl ve hře beků, kteří si dovolí s pukem. "Jsou komplexní, fantasticky bruslařsky vybavení. Dokáží hrát sami, konstruktivní beci dělají hru. To stojí za to, aby to někdo sestříhal a ukázal to tady na svazu. Diametrální rozdíl je vidět v útočném pásmu," všímá si bývalý hokejový útočník. "Musíme uznat, že Švýcaři jsou lepší. Tahle třetina nebude patřit do zlatého fondu českého hokeje," dodává novinář s tím, že šancí si český tým vypracoval jen minimálně. "Švýcaři nám nastavují zrcadlo. Není to příjemný, ale musíme se do něj podívat."

Experti ve studiu Sport.cz nešetřili ani radami, jak by měl Jalonenův výběr zareagovat na nepříznivý vývoj utkání. Novinář Burkert radil redukci sestavy, Duda pro změnu herního stylu, kdy čekal od českého výběru odvážnější hru. "Musíme zvednout stavidla," hledá cestu, jak zaskočit soupeře ve zbytku duelu.

A povedlo se. Češi využili přesilovku a studiem Sport.cz se rozlila radost ze snížení na 2:3. "Žijeme," uleví si nahlas Duda. Jenže po chvíli Švýcarsko přidalo čtvrtý gól, což znamenalo velkou nepříjemnost. Jalonenův tým pak vsadil na hru vabank, když Langhamer odjel na střídačku a Češi zkusili hru v šesti. "Chyběla tam hra obránců, kteří by pomohli soupeře přečíslit. My tohle nemáme, naopak Švýcarům funguje páteř z hráčů z NHL. My prostě nemáme tým, co by měl atakovat medaile," dodává Duda.

Tvrdí, že by měl finský kouč zamíchat nemilosrdně českou sestavou. "Nedá se nic dělat. Kluci, co nemají formu musí dělat špinavou práci. Výš bych posunul Zohornu a Voženílka," konstatuje expert ve studiu Sport.cz. S formou se zatím tolik nepotkali Špaček či třeba Smejkal. "Spoléháme se pořád na Červenku s Kubalíkem."

Duda se s hokejovým expertem Markem Burkertem shoduje v tom, že mu v české nominaci chybí více mladé krve. "Jakub Lauko se o start na MS sám hlásil. Měl být aspoň vyzkoušený," uvedl novinář. I Duda by rád viděl mladíky v národním dresu. "Jeník, Klapka, to jsou fantastičtí hráči a mladí kluci jsou budoucností české reprezentace. Absence mladých je za mě kaňka," tvrdí kriticky.

Duda pak nakládá celkově systému výchovy mladých hráčů v Česku. Bývalý hokejový útočník tvrdí, že když se někdo v Česku vymyká dovednostmi či chováním, hráče současný systém zbrzdí. "Jsme největší zabijáci talentů, z hráče děláme robota s tím, co by na to řekl trenér Franta Pepík. Chceme ho předělat, ať je z něj ovce," pálí ostrými expert ve studiu Sport.cz.

Aby nezůstal pohled jen kritický, lídra českého týmu Romana Červenku označí za "megastar", který dvakrát ovládl kanadské bodování švýcarské ligy. "Je trochu smutný, že to stojí na něm," pokračuje Duda v hodnocení a naznačuje, že by rád viděl v týmu mladší hráče. Řeč přijde i na Kubalíka. "Kubalda je střelec, ale hru mu někdo musí tvořit. Je odkázaný na to, co mu Roman připraví," doplňuje s tím, že v jeho očích je to celé hodně smutný příběh a za příklad, jak má vypadat nominace na MS, dává Slovensko.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Slovinsko - SlovenskoVideo: Česká televize

Experti se shodli na tom, že měl být českou brankářskou jedničkou Karel Vejmelka. "Nerozumím tomu, že na turnaji během dvou týdnů točíme tři brankáře. Za mě měl být Karel jasnou jedničkou. On neřekne, že je zklamaný, je to gentleman. Doufám, že si to trenér Kari Jalonen nechá přeložit," směje se Duda, který popřál Marku Langhamerovi proti Švýcarsku hodně štěstí a dobrou ruku. "Pořádně si zachytá," tuší expert ve studiu Sport.cz. Slova bývalého útočníka se naplnila a Langhamer byl nejlepším hráčem českého celku.

PŘÍKLEP EXTRA K HOKEJOVÉMU MS
Redakce Sport.cz nabídne fanouškům během hokejového mistrovství světa pravidelná studia k zápasům českého týmu. Ve studiu bude s moderátorem diskutovat o daném utkání vybraný expert z řad hokejových osobností a redaktor Sport.cz. Studio Příklep extra bude začínat vždy padesát minut před úvodním vhazováním.

Reklama