Hlavní obsah

PŘÍKLEP: Táta mi střílel rány na hlavu, abych nechtěl chytat, vzpomíná Neuvirth

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už více než pět let nechytá, za sebou má ale bohatou kariéru v NHL. Michal Neuvirth v pořadu Příklep na Sport.cz vzpomínal nejen na léta v zámoří, ale také na své začátky. „Táta mi střílel rány na hlavu, aby mi to znechutil, ale já se do toho ještě víc zamiloval,“ vypráví 35letý Neuvirth, jenž se v současnosti věnuje jako trenér brankářů juniorům Sparty i reprezentaci do 18 let.

Příklep s Michalem NeuvirthemVideo: Sport.cz

 
Článek

„Bylo to asi trochu naschvál. Chtěl jsem chytat odmala,“ přiznal Neuvirth, který své první hokejové kroky dělal v pražské Spartě. Motivaci svého otce ale zpětně chápe, protože chytat může vždy jen jeden, zatímco v poli je prostor pro dalších osmnáct hráčů. „Čekáte na svou šanci, a když přijde, musíte ji využít. Když se vám to nepovede, už za vámi čeká na šanci další gólman,“ popisuje obtíže své profese Neuvirth.

Touto cestou si koneckonců sám prošel. Nejen ve Spartě, ale především v NHL. Do té byl draftován v roce 2006 Washingtonem už ve druhém kole. Jenže zatímco jeho vrstevníci už bojovali v nejlepší soutěži světa, on sám startoval sezonu až v ECHL, což je třetí nejvyšší soutěž v zámoří.

V East Coast lize mohou hráči zapomenout na blyštivý luxus NHL. Na zápasy se cestuje přes celé státy autobusy. „Tam jsem nechtěl být dlouho. Bojoval jsem a po Vánocích dostal šanci v AHL. Už jsem ji nepustil a přechytal gólmana, co byl na farmě,“ popisoval 35letý Neuvirth.

Jeho kariéra v NHL se nakonec zastavila na 257 utkáních v průběhu 11 let. Hned ve svém prvním angažmá u Capitals si vyzkoušel, jak se na tréninku chytají rány ruského kanonýra Alexandra Ovečkina. „Nemohl jsem si dovolit za ním přijít a poprosit ho, aby nám nestřílel kolem krku. Poprosil jsem Tomáše Vokouna, aby za ním šel. Nedal ani na něj, a to byl Voky obrovská persona v NHL,“ vzpomínal Neuvirth.

V sezoně 2018/19 naskočil naposledy do NHL. O sezonu později jej zlákala jeho Sparta, kterou měl dovést k vysněnému titulu. Jenže přetrvávající problémy s kyčlemi už Neuvirtha do branky nepustily vůbec. Loni na jaře tak Spartě kývl na nabídku trénování brankářských nadějí. Stejnou pozici vykonává také v reprezentaci do 18 let.

Tu čeká na přelomu dubna a května mistrovství světa ve Finsku. Výběr se bude spoléhat na několik hráčů, kteří už naskočili do extraligy. Namátkou Adam Novotný, Adam Benák, Petr Sikora či Matěj Maštalířský. Právě ti vynikali na poslední akci, kterou osmnáctka odehrála ve Spojených státech. Třikrát prohrála (Švédsko, USA, Švýcarsko) a jednou vyhrála (Finsko).

„Tihle kluci byli naši nejlepší hráči. Mají talent, jsou dobří. V tomhle věku hrají v extralize, to už něco znamená,“ uvedl Neuvirth.

Hokejové sestřihy, analýzy, zajímaví hosté ve studiu Sport.cz.

Pusťte si Příklep třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady:

Reklama

Související témata: