Hlavní obsah

Špatná kondice mladých hokejistů je ostuda trenérů v klubech, tvrdí Hadamczik

Po stříbrném úspěchu české hokejové dvacítky přišlo vystřízlivění na mistrovství světa hráčů do 18 let. Také klesající úrovni mládežnického hokeje v tuzemsku se věnoval pořad PŘÍKLEP EXTRA na Sport.cz s Aloisem Hadamczikem, prezidentem Českého svazu ledního hokeje. „Chceme zlepšit výchovu mladých. Radim Rulík dělal fyzické testy u dvacítky a už nechci slyšet, že máme o 30 procent horší kondici než Finové a Švédové,“ prohlásil.

Trenéři dostanou přidáno. Horší kondice je ostuda koučů v klubech, tvrdí šéf Českého hokeje HadamczikVideo: Sport.cz

 
Článek

U tohoto tématu se šéf svazu pořádně rozpovídal a rozohnil. „Tohle je ostuda trenérů v klubech. Chceme to změnit tím, že kouči dostanou přidáno na výplatě. Ať už u juniorky, dorostu nebo deváté třídy. Sebevědomě vzkazuju všem trenérům, že peníze na to budou. Dostanete víc peněz. To vím, říkám to zodpovědně celému národu," slíbil. „Zároveň ale kouči potřebují být pod velkým tlakem, aby výchova hráčů byla správná," mínil Hadamczik.

Rovněž chce zavést jednotnou kontrolu fyzické přípravy. „Budeme mít jednotný štáb lidí, kteří budou dělat jednotné testy v každém klubu, aby výsledky nebyly zkreslené," vysvětloval.

Zároveň však říká, že trenéry musí kontrolovat samy kluby. „Byl bych rád, aby s námi spolupracovaly. Abychom si všichni vzali za své, že výchova mladých je záchrana klubu i českého hokeje," velel bývalý reprezentační trenér.

Už v dubnu ve výkonném výboru prosadil rozšíření juniorské extraligy o dva týmy na šestnáct, přičemž se celky rozdělí na dvě skupiny dle lokality. „Já jsem dřív bojoval za zúžení juniorské soutěže, které pomohlo o sto, dvě stě procent. Teď jsme zavedli dvě skupiny a věřím, že to bude daleko těžší než předtím. A my potřebujeme co nejtěžší juniorku, aby se extraligoví trenéři nebáli zapojovat mladé hráče," mínil Hadamczik.

Došlo i na téma detailů, které mají pomoct v přípravě hokejistů. „Z Ameriky jsme zavedli, že každý tým má kondičního trenéra a video. Přitom video je jenom pomůcka. Kdo nemá dobré oči pro hokej, nikdy nebude kouč," tvrdil šéf svazu, jenž by rád snížil počet kondičních trenérů.

PŘÍKLEP EXTRA: s šéfem Českého hokeje Aloisem HadamczikemVideo: Sport.cz

Celkově chce zkvalitnit tréninkový proces v klubech. „Potřebujeme ho tak dobrý, aby rodiče nemuseli dětem platit letní kempy. Ale nemůžeme nadávat na rodiče. Kdo nezvládne komunikaci s rodiči, nemůže být trenér. Přece musíme být rádi, že rodiče dají své děti do tak drahého sportu. Potřebujeme jim vychovat hráče líp," tvrdil Hadamczik.

Reklama

Související témata: