Hlavní obsah

Připraví neúspěch v boji o MS Šilhavého o místo? Hašek je osobnost, má respekt, soudí expert

Čeští fotbalisté před pár dny prohráli v play off o postup na MS 2022 ve Švédsku 0:1 v prodloužení, čímž zhasla naděje na účast na světovém šampionátu. Zklamání v českém táboře bylo velké, neúspěch vyvolal i řadu otázek. Chyboval při skladbě sestavy kouč Jaroslav Šilhavý? A měl by vůbec trenér na lavičce národního týmu pokračovat? Odpovědi se snažil najít podcast Přímák, který si můžete poslechnout na Sport.cz. O své názory se v něm podělil bývalý reprezentant Václav Němeček a také fotbalista Matěj Chaluš, jenž působí ve Švédsku.

Foto: Sport.cz s Právo/Petr Horník, Sport.cz

Bývalý fotbalový reprezentant Václav Němeček v pořadu Přímák

Článek

Češi si na světovém šampionátu zahráli naposledy v roce 2006 a nic na tom nezmění ani rok 2022. Další šance přijde až v roce 2026. K duelu do Švédska necestoval tým Jaroslava Šilhavého jako favorit. Poslátaná sestava defenzivní řady, kde nezůstal kámen na kameni, stejně jako absence klíčového útočníka Patrika Schicka, pasovala český výběr do role týmu, který může jen překvapit. V tomto směru odehrál Šilhavého tým slušnou partii. Jenže počítá se výsledek a ten Češi neudělali, prohráli v prodloužení 0:1.

„Český tým do defenzivy dobře fungoval, nebyla tam znát nějaká absence," vypozoroval Chaluš, stoper švédského Malmö.

I směrem dopředu přišlo několik slibných momentů. V úvodu míč dokonce dopravil do sítě Jan Kuchta, jenže sudí viděl prohřešek proti pravidlům a zastavil českou radost. „Já jsem tam v záběrech nic nedovoleného neviděl. Spíš jsem si myslel, že rozhodčí pískl dřív, než balon přešel brankovou čáru. Domníval se, že tam byl faul," konstatoval Němeček. „Tohle se děje při každé standardní situaci, rozhodčí si tam takový moment najde. Ale já se přikláním k tomu, že Kuchtův gól byl regulérní," doplnil Chaluš s tím, že ve Švédsku nejsou zastánci systému VAR a ten se tam ani v žádné soutěži nepoužívá.

A jak to tedy dopadne s trenérem Jaroslavem Šilhavým. Dostane šanci pokračovat u národního týmu, kde mu končí smlouva. Hráči za trenérem stojí, nicméně v zákulisí se již skloňuje jméno Ivana Haška, jako potenciálního budoucího kouče české reprezentace. „Slyšel jsem o tom, ale zaručené zprávy nemám. Ivan je určitě dobrým typem na trenéra nároďáku. Je to osobnost, za reprezentaci odehrál výborné zápasy, byl to kapitán. Má respekt," nabídl důvody, proč by Hašek mohl být dobrou volbou, pokud by ke změně trenéra vedení českého fotbalu opravdu sáhlo.

V pořadu Přímák na Sport.cz se o své názory na aktuální fotbalové dění podělil bývalý reprezentant Václav Němeček a také obránce Matěj Chaluš, jenž hraje ve Švédsku.Video: Sport.cz

Reklama

Související témata: