Hlavní obsah

Expert: Rozhodčí chtěli vidět ve finále víc Švédy! A Šilhavý? Předpovídám jeho konec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vystoupení české fotbalové reprezentace ve čtvrteční baráži ve Švédsku se mu líbilo, byť do finále postoupil soupeř. Ve svém komentáři pro Sport.cz se bývalý útočník Slavie Luděk Zelenka navíc snaží odhadnout, jaká bude budoucnost trenéra Jaroslava Šilhavého.

Foto: Sport.cz s ČTK/AP

Čeští fotbalisté po prohře ve Švédsku na MS 2022 v Kataru nepostoupili

Článek

„V první řadě je třeba říct, že kluci nechali na hřišti všechno. Nejen srdcem, ale i sportovně. Mám dlouhodobě výtky k Jakubu Janktovi, dovedl bych si představit na jeho místě jiného hráče. Ale všichni ostatní byli na svém maximu. O výsledku rozhodovaly detaily, štěstí.

A samozřejmě koncovka. Měli jsme čtyři pět situací, ze kterých by top hráči skórovali. Nechci tedy vůbec házet všechno na střídajícího Milana Havla, který mohl být slavný, v závěru mohl rozhodnout, Švédové by totiž už neměli čas odpovědět.

Po gólu volala šance Jana Kuchty ve druhé půli, levačkou vypálil nepřesně. Lionel Messi by prostě dal gól z této pozice devětadevadesátkrát ze sta pokusů. Zkrátka, řešení finále jsme nezvládli tak, jak zvládají nejlepší hráči. Viz Velšan Gareth Bale, který měl v baráži proti Rakousku dvě šance, obě proměnil a rozhodl o postupu. Přitom v Realu nechodí ani na lavičku.

Zaznamenal jsem spoustu ohlasů na sociálních sítích, že měl trenér Jarda Šilhavý stáhnout dřív Adama Hložka. Fotbalově mám Adama rád. Je a bude dobrý. Ale nelíbí se mi, jak se při jeho hodnoceních schovávají mnozí za konstatování, že je nadějný supertalent. V individuálních dovednostech se mi líbí, ale po tom, co má odkopáno, bych už očekával, že nějaký těžký zápas rozhodne. Jenže tohle jsem u něj ještě neviděl.

Na jeho obhajobu musím říct, že herní situace v zápase ve Švédsku řešil dobře. Navíc na něj byla penalta. Dal si tělo před Claessona, ten mu brnknul o nohu. Jasná pentle. Podobnou pískli Turkům v baráži proti Portugalsku. Stejně sudí rozhodli špatně při neuznaném gólu Kuchty, faul na Brabce byl vymyšlený.

V kontextu toho, jak byl hlavní rozhodčí Mike Oliver benevolentní k domácímu kapitánovi Lindelöfovi, který šel v soubojích ostře do Kuchty, musím konstatovat, že sudí chtěli ve finále baráže víc Švédy než nás.

Jestli je vyřazení konec Jardy Šilhavého u národního týmu, o čemž se spekulovalo delší čas? Vztahy mezi realizačním týmem reprezentace a předsedou FAČR Petrem Fouskem nejsou údajně růžové. Možná tedy nejsou daleko od pravdy hlasy, které tvrdí, že to není ani tak o tom, jestli Fousek prodlouží se Šilhavým smlouvu, ale spíš se věc má tak, že realizační tým s tímto vedením nechce dál spolupracovat.

Ostatně, nahrávají tomu pozápasové televizní rozhovory s Fouskem i se Šilhavým. Vyvolávají ve mně pocit, že konec Šilhavého je jasný. Fousek totiž nebyl schopný jasně říct, že by byl rád, kdyby kouč zůstal, Šilhavý zase jasně nesdělil, že by rád zůstal."

Luděk Zelenka

Bývalý fotbalový útočník. Působil mimo jiné ve Slavii, Jablonci, Viktorii Žižkov nebo v Dukle Praha. V nejvyšší české soutěži odehrál 340 zápasů, vstřelil v nich 92 gólů. V současnosti působí jako expert a spolukomentátor České televize při fotbalových přenosech.

Reklama