Hlavní obsah

Problém Sparty? Nemá moc vítězných typů, říká muž, který na Letné slavil sedm titulů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sedmkrát pozvedl nad hlavu v rudém dresu fotbalové Sparty Praha trofej pro šampiona tuzemské nejvyšší soutěže. S reprezentační zažil čtvrtfinále mistrovství světa. Bývalý obránce, později trenér a nyní manažer Július Bielik neskrývá, že má pořád sparťanské srdce. I proto ho notně bolelo, když z tribuny sledoval nezdar „svého" klubu v úvodním duelu 1. kola play off Konferenční ligy. V podcastu Bodlo na severu Sport.cz hodnotí souboj Sparta-Partizan Bělehrad i Fenerbahce Istanbul-Slavia Praha.

Foto: Sport.cz

Problém Sparty? Nemá moc vítězných typů, říká muž, který na Letné slavil sedm titulů

Článek

„Po pohárovém zápase na Slavii přišlo pro Spartu probuzení a vystřízlivění," připomíná devětapadesátiletý Bielik, že Sparta sice v domácím Mol Cupu „vyloupila" Eden, ovšem následně po bídném výkonu remizovala s Plzní a prohrála s Partizanem.

„Součinnost trpí mnoha změnami. Za trenéra Ježka jsme odehráli sezonu ve dvanácti třinácti hráčích. Ti kluci musí cítit důvěru. Spartě chybí zažité automatismy. V její hře jsme neviděl systém, s nímž by se tým mohl ztotožnit," přemítal Bielik, když se pozastavoval nad překotným množstvím změn v sestavě v jednotlivých zápasech od začátku sezony.

Odmítá nářky hráčů nad nabitým programem. „V naší éře nebylo nic snadnější. Hráli jsme federální ligu a na Slovensko jsme jezdili autobusem. Létalo se jenom do Košic a Prešova. Byli jsme v jednom kolotoči," vzpomíná Bielik.

Ač sestavu a dění v týmu sleduje zpovzdálí, trápí ho přístup hráčů. „Nastupoval jsem do zápasů s horečkou. Když někomu něco bylo, tutlal to, aby nepřišel o flek. Báli jsme se o místo. A měli jsme odpovědnost vůči klubu a fanouškům. Každý by si měl vážit, že má dres Sparty či Slavie. Někdy mi to u kluků chybí," krčí rameny Bielik.

„Filozofie na Spartě je docela komplikovaná. Chci věřit, že to bude lepší. Jde i o otázku skautingu. V naší generaci byly v sestavě vítězné typy. Trénink bylo jako mistrovské utkání. Kolikrát jsme šli pokopaní z tréninku, protože jsme bojovali o sestavu. Rivalita byla obrovská, přitom jsme bojovali všichni za Spartu. Současná Sparta ale moc vítězných typů nemá, což je problém," vynáší nemilosrdný soud Bielik.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva Marko Jevtovič z Partizanu a Bořek Dočkal ze Sparty.

Jeho vnímání letenských potíží navíc ještě umocnilo vystoupení Slavie Praha v Istanbulu. Tým trenéra Jindřicha Trpišovského přitom na startu jara utrpěl těžký políček v podobě prohry s Karvinou, následně pak vše umocnil krach v pohárové soutěži právě s letenským rivalem.

„Překvapilo mě, jak rychle se vrátila ke kvalitnímu výkonu. Slavia ukázala obrovskou kvalitu. A vítěznou mentalitu," vyzdvihuje Bielik.

Jako manažer si všímá osudu útočníka Michaela Krmenčíka, který se v Istanbulu nedostal do hry ani jako střídající hráč. „On je gólový, ale angažmá ve Slavii mu nesedí. Musí si uvědomit, o co hraje," připomíná Bielik, že Krmenčík je v Edenu na hostování z belgických Brugg, kam se velmi pravděpodobně bude muset v létě vrátit.

„Do slávistického soukolí nezapadl. Myslím, že do budoucna dá Slavia příležitost vlastním mladým hráčům," předvídá Bielik v podcastu Bodlo.

Reklama

Související témata: