Hlavní obsah

Schranz koukal jako puk, ale záskok na beku vzal. Zvládli jsme to bravurně, lebedil si po vyloupení Istanbulu

Absence Alexandera Baha a Lukáše Masopusta zavařila slávistickým trenérům hlavy. Museli usilovně vymýšlet, koho v prvním zápase úvodního kola vyřazovací části fotbalové Konferenční ligy proti Fenerbahce Istanbul postaví na pravý kraj obrany. Tomáše Holeše, Aihama Ousoua, nebo snad změní rozestavení? Samá voda. Na kraj obranné linie šoupli ofenzivního univerzála Ivana Schranze, jenž si v neobvyklé roli vedl zdatně a pomohl sešívaným k výhře 3:2.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Ivan Schranz v utkání s tureckým Fenerbahce.

Článek

Slavia se snažila Fenerbahce zmást. Do oficiálního zápisu nahlásila rozestavení se třemi stopery, stejně se na hřišti zformovala i před úvodním hvizdem první partie úvodního kola vyřazovací fáze Konferenční ligy v Istanbulu. „Byla to od nás taková mind game," culil se zaskakující trenér Jaroslav Köstl po výhře 3:2, která vytváří celku z Edenu velmi nadějnou pozici do domácí odvety.

Sešívaní se ale okamžitě po pár vteřinách hry přeskupili a hned bylo jasné, že pravého obránce bude hrát Ivan Schranz. „Byla to pro mě taková premiéra, trochu jsem se bál, ale kluci mi skvěle pomohli, společně s trenéry mě připravili," vyprávěl pak rodák z Bratislavy.

„Ivan na to napřed koukal jako puk v oslabení. Pak to ale vzal za své, seděli jsme s ním nad videem, připravili jsme ho na tu roli," vylíčil Köstl, jak se jeden z nejproduktivnějších hráčů týmu nejprve divil.

Schranz je zvyklý hrát leckde. Ve Slavii se zabydlel hlavně na křídle, ale naskakoval také v útoku, sem tam i na podhrotové pozici. V každém případě ale hodně útočí, snaží se góly střílet nebo je vymýšlet. V probíhající sezoně si připsal devět soutěžních branek a dvě asistence. Tenhle záskok odkryl nové možnosti jeho univerzálnosti.

„Chtěli jsme udržet Tomáše Holeše ve středu hřiště, proto na pravého beka připadali Peter Olayinka a Ivan Schranz. A co rozhodlo pro Ivana? Nechtěli jsme trhat vazbu mezi Oscarem a Oliem, kteří už spolu nastoupili do spousty zápasů. Druhou věcí byla komunikace, která je u Ivana trochu snadnější," vysvětlil Köstl.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Hráči Slavie se radují z branky.

Před Schranzem se pohyboval Petr Ševčík. Pomohli si, zastoupili se, spolupracovali. „Ivan je skvělý běžec, nebál jsem, že by nám někdo utekl. Levý bek Fenerbahce (Kadioglu) nás docela větral, ale myslím, že jsme to zvládli dobře," oddechl si blonďatý záložník.

Schranz dokázal uplatnit svou rychlost, vydával se podpořit i ofenzivu. Rezervy v bránění byly občas vidět, ovšem celkově si vedl na zcela nové pozici velmi solidně. Určitě nepropadl, spíš naopak. „Až na jednu, spíše náhodnou situaci, odehrál zápas skvěle, vytáhl nám trn z paty," vyzdvihl práci slovenského legionáře Köstl.

Jakou situaci mu vyčítal? Akci z 57. minuty, kdy Schranz slabým centrem našel jen brankáře Altaye Bayindira a Fenerbahce míč udrželo až do vyrovnávací branky. Slavia ale perfektně reagovala, rychle vstřelila dva góly. Domácí pak ještě snížili.

„Celkově to nebylo vůbec lehké, protože v sestavě bylo hodně změn, hrálo hodně nových hráčů. Někteří na sebe nejsme ještě tolik zvyklí, ale zvládli jsme to podle mě bravurně. Kluci podali výborný výkon, dali jsme tři góly na Fenerbahce, což se nestane každý den. Máme dobrou výchozí pozici," rekapituloval Schranz.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Murphy Dorley (uprostřed) slaví se spoluhráči svůj gól do sítě Fenerbahce.

Reklama

Související témata: