Hlavní obsah

Český mládežnický hokej už musí Kanadě vadit. Ženy potřebují kvalitní domácí ligu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestliže jen dva týdny starý bronz v podání mužské dvacítky na MS byl překvapením, pak české stříbro ze ženského šampionátu hráček do osmnácti let a semifinálový skalp Kanady je čistou senzací. Redaktoři Sport.cz Martin Kézr a Jan Škvor v novém dílu podcastu Za mantinel rozebírají nejen historický úspěch svěřenkyň trenéra Andrašovského, věnují se však i vítkovickému srdnatému boji o finále Ligy mistrů nebo extraligovému šlágru mezi Spartou a Pardubicemi.

Za mantinelem: Český mládežnický hokej už musí Kanadě vadit. Ženy potřebují kvalitní domácí liguVideo: Sport.cz

 
Článek

„Svým způsobem je stříbro ženské osmnáctky překvapení století. Věřil bych všemu - že se Brno stane hlavním městem republiky, že volby vyhrají republikáni. Ale že ženská hokejová osmnáctka porazí Kanadu? Tomu bych fakt nevěřil. To je hokejový zázrak,“ míní Kézr.

„Řekl bych, že Kanadě musí český mládežnický hokej za poslední tři týdny trošku vadit,“ usmívá se Kézr a naráží tím nejen na semifinálovou výhru mladých Češek, ale i čtvrtfinálový triumf mužské dvacítky nad kolébkou hokeje. „Jestli to má být s Kanadou takhle, vůbec se nebojím mistrovství světa v Praze,“ zmiňuje Kézr květnové domácí MS mužů.

Se Škvorem se shodují, že české hokejistky by potřebovaly kvalitní domácí soutěž. Nyní ji hraje šest týmů. „Už na poslední zimní olympiádě v Pekingu přesně o tomhle mluvil tehdejší trenér ženské reprezentace Tomáš Pacina. Že je to jedna z největších překážek růstu hráček u nás. A to už je dva roky zpátky,“ připomíná Škvor.

„Je to trochu na svazu, aby na to tlačil, ale i na klubech. Nejen těch standardních ženských; typu Příbrami nebo Karviné; ale i na mužských extraligových a prvoligových. Aby přijaly, že můžou mít i ženský tým,“ dodává Kézr.

Oba redaktoři pak ocenili vystoupení Vítkovic v odvetě semifinále Ligy mistrů. Ostravané po domácí prohře 2:4 zvítězili na ledě Skelleftey 2:1 a jen jediný gól jim chyběl, aby si vynutili prodloužení.

A jak podle nich dopadne středeční extraligový šlágr mezi vedoucí Spartou a druhými Pardubicemi? I o tom se diskutovalo v novém díle podcastu Za mantinelem.

Aktuální hokejové události pod drobnohledem redaktorů Sport.cz.

Pusťte si Za mantinelem třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady:

Reklama