Hlavní obsah

Djokovič nechybí mezi přihlášenými na Australian Open

Světová jednička Novak Djokovič figuruje na oficiálním seznamu přihlášených tenistů na Australian Open a může usilovat o rekordní 21. grandslamový titul. Nad jeho startem se dosud vznášel otazník kvůli povinnému očkování proti koronaviru všech účastníků turnaje. Srbský tenista se proti vakcíně dlouhodobě vymezoval a dosud výslovně nepotvrdil, že už očkování podstoupil.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Srb Novak Djokovič během utkání Davis Cupu s Rakouskem

Článek

Na listině přihlášených žen naopak chybí Američanka Serena Williamsová, které schází jedna trofej k překonání absolutního rekordu Margaret Courtové v počtu grandslamových titulů. Majitelka 23 titulů nehrála od svého zranění ve Wimbledonu, šéf Australian Open Craig Tiley byl ale přesvědčen, že v Melbourne startovat bude.

Čtyřicetiletá Williamsová úvod sezony vynechá na doporučení lékařů. "Ačkoliv to nebylo lehké rozhodování, nejsem ještě tam, kde bych fyzicky potřebovala být, abych mohla hrát," uvedla sedminásobná vítězka Australian Open v prohlášení. "Bude mi chybět, že neuvidím fanoušky, ale těším se na to, že se zase vrátím a předvedu své maximum," dodala.

Djokovič vyslal signál o svém možném startu v Melbourne už v úterý, kdy se objevil v sestavě Srbska pro ATP Cup. Soutěž družstev hostí na začátku ledna Sydney, kde neplatí stejné podmínky jako v Melbourne, plánovanou cestou do Austrálie ale naznačil, že bude moci hrát i na úvodním grandslamovém turnaji sezony.

Chybět nebude druhý hráč světového žebříčku Daniil Medveděv, který na US Open Djokovičovi překazil útok na sezónní Grand Slam. Po půlroční pauze zaviněné zraněním se vrátí bývalý vítěz US Open Dominic Thiem, start plánuje i Rafael Nadal, jenž rovněž letošní rok ze zdravotních důvodů nedohrál. Australskou část sezony naopak vynechá Roger Federer, který drží spolu s Djokovičem a Nadalem rekordní bilanci 20 grandslamových titulů.

Reklama

Související témata: