Hlavní obsah

Šokující přivítání! Djokoviče v Austrálii drží na letišti. Odebrali mu mobil, hlídá ho policie

Aktualizováno

Světovou tenisovou jedničku Novaka Djokoviče potkaly na cestě na Australian Open další trable. Zdravotní výjimka z jinak povinného očkování, která byla srbskému tenistovi udělena, vzbudila v Austrálii i zbytku světa poměrně ostré reakce. Příběh tím ale zdaleka nekončí. Dvacetinásobný grandslamový šampion se dostal do problémů kvůli vízu. Byl zadržen na letišti.

Foto: Pool, Reuters

Novak Djokovič už přistál v Austrálii.

Článek

Podle australských médií vláda státu Victoria nepovolila po přistání v Tullamarine Djokovičovi vstup do země kvůli chybám v žádosti o příslušný dokument. Pohraniční stráž podle australského listu Herald totiž zjistila, že Djokovič se snažil dostat do země s typem víza, které neumožňuje zdravotní výjimku pro neočkované.

Pohraničníci následně žádali posvěcení od vlády státu Victoria, aby formálně umožnila Djokovičovi vstup do země a schválila Djokovičovu žádost o vízum, které by ho opravňovalo k „práci" na Australian Open.

Ministryně sportu Jaala Pulfordová ale odmítla žádost podpořit. Djokovičovi sice bylo  umožněno vystoupit z letadla, ale jeho kauza bude mít nejspíš ještě dramatické pokračování.

Srbská média popisují záležitost jako "pokračování kampaně státu Victoria proti Djokovičovi". Zacházení s tenistou označují za hrozné.

Djokovič byl umístěn do místnosti na letišti. "Nikdo k němu nemůže," hlásí srbským médiím otec Srdjan.

Před místností, kde dlí tenisové eso, stojí dva policisté. Djokovičovi byl zabaven mobilní telefon.

Existují v podstatě dva scénáře, které toto drama ukončí. Jedním je schválení Djokovičova vstupu do země a tím i možnosti účastnit se turnaje. Ovšem zřejmě za pokračování negativních reakcí ze všech možných stran. Druhou alternativou je deportace.

Rozhodnutí je v rukou federálních orgánů, přesněji ministra pro imigraci Alexe Hawkea. Jeho rozhodnutí může zrušit údajně veškeré předešlé verdikty institucí jednotlivých australských států.

Situace se už dříve přenesla do politických kruhů. Srbsko podle bělehradských médií zaslalo protestní nótu, v níž žádá okamžité Djokovičovo propuštění. Srbská média ale spíše než o propuštění spekulují o možnosti tzv. imigrační vazby, tedy o pobytu za mřížemi.

Pomoc Djokovičovi nabídl srbský prezident Aleksandar Vučič. "Řekl jsem našemu Novakovi, že je s ním celé Srbsko a že naše úřady dělají, co mohou, aby to obtěžování nejlepšího tenisty světa okamžitě skončilo," uvedl Vučič v prohlášení na instagramu.

V Bělehradě byl na ministerstvo zahraničí předvolán australský velvyslanec, v Austrálii se v případu angažuje srbská ambasáda. Čím déle ale jednání s imigračními úředníky trvá, tím je podle australských médií vyšší pravděpodobnost, že Djokovič bude muset odletět ze země.

O vakcinační výjimku požádalo 26 tenistů. Craig Tyley, ředitel Australian Open, podle svých slov dělal vše pro to, aby na prvním grandslamovém turnaji sezony hráli všichni nejlepší.

"Vynaložili jsme mimořádné úsilí kvůli každému, kdo požádal o výjimku, aby proces proběhl správně a lékařští experti mohli vše nezávisle vyhodnotit. O výjimky požádalo 26 tenistů a řada z nich je dostala," citují Tyleyho v srbskem Kuriru.

Není známo, že by některý z dalších hráčů s "výjimkou" měl při vstupu na australskou půdu takové zážitky jako Djokovič.

Reklama

Související témata: