Hlavní obsah

Světová dvojka prověří Vondroušovou! Měla jet domů, nemá tady co dělat, opřela se do ní legenda

Před sezonou jí mnozí tenisoví odborníci tipovali na novou královnu světového žebříčku WTA. Jenže třiadvacetiletá běloruská reprezentantka Aryna Sabalenková zatím marně hledá ztracenou formu. Světová dvojka sice proklouzla do třetího kola Australian Open, kde se utká s Markétou Vondroušovou, ale její podání je tragické. Komentátorka stanice ESPN2 a bývalá vynikající deblová tenistka Pam Shriverová na ni nenechala nit suchou.

Foto: Hamish Blair, ČTK/AP

Světová dvojka Aryna Sabalenková se ve druhém kole Australian Open proti Číňance hodně trápila.

Článek

Zhruba před týdnem na turnaji v Adeliade, který byl jednou z příprav na právě probíhající Australian Open, se Sabalenková představila proti Švédce Rebecce Petersonové, které podlehla ve třech setech. Porážka s 93. hráčkou světa však nebyla tím největším překvapením. Sabalenková vytvořila 21 dvojchyb a celkem 50 nevynucených chyb a v podobném trendu pokračovala i proti Číňance Wang Sin-jü ve druhém kole grandslamu.

V prvním setu Běloruska udělala tucet dvojchyb a prohrála ho poměrně hladce 1:6. Poté tedy dokázala svůj servis zlepšit a vyhrát další dvě sady 6:4 a 6:2, jenže dalším sedmi dvojchybám se stejně nevyhnula. Co se to s ní děje?

Bývalá americká tenistka, která je jednou z nejlepších deblistek historie, Pam Shriverová, s ní neměla v komentáři pro ESPN slitování. „Na základě toho, co vím o trémě, měla by se sbalit a jet domů a pracovat na sobě, namísto toho, aby byla v Melbourne," uvedla.

Tenisový novinář z New York Times zase její bídné podání přirovnal ke kapitulaci Anny Kurnikovové na servisu při Australian Open v roce 1999 v zápase s Japonkou Miho Saekiovou, ve kterém vyrobila dokonce 31 dvojchyb.

Ke cti ji však musí přičíst fakt, že se ze situace dokázala oklepat, i když zažila jedno z nejtrapnějších zhroucení, jakým si kdy profesionální tenistka může projít. Naštěstí má jiné zbraně než servis, i díky tomu dokáže i zdánlivě ztracené duely nakonec získat ve svůj prospěch. Otázkou však je, jak dlouho jí tato „taktika" bude vycházet.

„Už jsem měla zkušenost s tím, když hrajete prakticky bez podání. Snažila jsem se myslet na to, že stejně bude dost úderů a šanci na to vyhrát zápas. I bez podání... Tohle pozitivní myšlení mi pomohlo zůstat ve hře, a nakonec jsem našla i to podání," řekla Běloruska na pozápasové tiskovce.

Ve třetím kole Sabalenkovou čeká česká tenistka Markéta Vondroušová, která si ve druhém kole poradila s Ruskou Samsonovou 6:2 a 7:5.

Reklama

Související témata: