Hlavní obsah

Žádný podvod. Djokovičův pozitivní test byl platný, potvrdilo srbské státní zastupitelství

Srbské státní zastupitelství odmítlo podezření, že se tenista Novak Djokovič pokoušel dostat do Austrálie pomocí falešného potvrzení o pozitivním výsledku testu na koronavirus. Světová jednička byla v lednu po dlouhých tahanicích ze země vyhoštěna a nemohla startovat na grandslamovém Australian Open.

Foto: Stringer, Reuters

Novak Djokovič odjíždí z hotelu pro imigranty v Melbourne.

Článek

Státní zastupitelství dnes uvedlo, že obdrželo žádost o zahájení trestního řízení proti nejmenovaným lidem, kteří údajně zfalšovali dva PCR certifikáty, jež následně použil Djokovič pro udělení výjimky z povinného očkování pro cestu do Austrálie.

"Státní zastupitelství jednalo podle předpisů. Na základě kontroly se zjistilo, že Novak Djokovič byl testován několikrát a že potvrzení výsledků jeho testů z 16. prosince a 22. prosince jsou platná," uvedl úřad.

Některá zahraniční média, například Der Spiegel či BBC, informovala o nesrovnalostech v sériových číslech Djokovičových testů provedených v Srbsku před cestou do Austrálie.

Djokovič byl krátce před startem Australian Open vyhoštěn ze země po jedenáctidenní tahanici o víza, protože coby odpůrce povinného očkování nevyhověl požadavkům Austrálie o plnou vakcinaci při vstupu do země. Djokovič do Austrálie přicestoval s pozitivním výsledkem testu na koronavirus ze 16. prosince, který chtěl využít pro výjimku coby čerstvě vyléčený z covidu-19.

Australská vláda nakonec rozhodla o zrušení jeho víz s vysvětlením, že by jeho přítomnost mohla podpořit protiočkovací nálady v zemi. Australian Open vyhrál Djokovičův rival Rafael Nadal a získal rekordní 21. grandslamový titul.

Reklama