Hlavní obsah

Djere - Cecchinato 7:6, 7:5Djere, Zverev a Rubljov slaví tituly. Krejčíková s Martincovou uspěly

Forte Village/Praha
Aktualizováno

Srbský tenista Laslo Djere získal na turnaji na Sardinii druhý titul na okruhu ATP. Čtvrtfinálový přemožitel českého tenisty Jiřího Veselého ve finále porazil Itala Marca Cecchinata po dvě a čtvrt hodiny dlouhém boji 7:6, 7:5.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zverev vybojoval v Kolíně nad Rýnem titul.Video: sntv

 
Článek

Pětadvacetiletý Srb si tak udržel stoprocentní úspěšnost ve finálových zápasech. Premiérový titul získal rovněž na antuce vloni v Riu de Janeiro.

Cecchinatovi, jenž v letovisku Forte Village startoval na divokou kartu, oplatil porážku z jediného předchozího zápasu na okruhu ATP. Před dvěma lety v Umagu uspěl Ital hladce ve dvou setech, dnes především ve druhé sadě oba hráči bojovali o svá podání v maratonských gamech.

Djere o servis přišel dvakrát, sám ale proměnil tři brejkboly. Poprvé mohl zápas ukončit už v desátém gamu, první mečbol ale neproměnil. Uspěl až o dvě hry později na čtvrtý pokus.

Zverev má dvanáctý titul

Německý tenista Alexander Zverev vyhrál domácí turnaj v Kolíně nad Rýnem. První nasazený hráč ve finále potvrdil roli největšího favorita a po výhře 6:3, 6:3 nad Félixem Augerem-Aliassimem z Kanady získal dvanáctý titul.

Třiadvacetiletý finalista letošního US Open porazil o tři roky mladšího Kanaďana i ve třetím vzájemném zápase. Montrealský rodák tak ani na šestý pokus neproměnil finálovou účast v zisk premiérového titulu. Zverevovi podlehl za hodinu a 21 minut.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Němec Alexander Zverev po triumfu ve finále v Kolíně nad Rýnem.

Sedmý hráč světového žebříčku na domácí půdě v Německu uspěl potřetí po dvou triumfech v Mnichově v letech 2017 a 2018. Čtvrtý titul může získat hned příští týden, kdy se v Kolíně nad Rýnem odehraje přímo navazující druhý turnaj ATP. Zverev na něm bude opět nejvýše nasazeným hráčem.

Čorič tentokrát finále v Petrohradu nezvládl

Chorvatský tenista Borna Čorič ani napodruhé neuspěl ve finále turnaje v Petrohradu. I letos ho v duelu o titul porazil domácí tenista, tentokrát trofej vybojoval Andrej Rubljov, který zvítězil 7:6, 6:4 a zvýšil tak své naděje na premiérový postup na Turnaj mistrů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rubljov získal v Petrohradu čtvrtý letošní titulVideo: sntv

Třetí nasazený Rubljov porazil Čoriče i ve čtvrtém vzájemném zápase a v letošní sezoně získal už čtvrtý titul. V Petrohradu uspěl po výhrách v Dauhá, Adelaide a Hamburku. Celkem rozšířil svou sbírku na šest trofejí.

Desátý hráč světového žebříčku Rubljov figuruje v pořadí sezony na osmém místě. Jistý postup mezi osmičku nejlepších na listopadový Turnaj mistrů v Londýně má zatím šest hráčů. Roger Federer, který figuruje na čtvrté příčce, už ukončil sezonu.

Krejčíková s Martincovou se kvalifikovaly

Tenistky Barbora Krejčíková a Tereza Martincová prošly z kvalifikace do hlavní soutěže turnaje WTA v Ostravě a v prvním kole je čeká vzájemný souboj. Neuspěla naopak Marie Bouzková, třebaže byla v bojích o postup druhou nasazenou hráčkou.

Osmifinalistka Roland Garros Krejčíková porazila v závěrečném kvalifikačním kole Švýcarku Jil Teichmannovou 6:3, 6:2, Martincová si stejným výsledkem poradila s Paulou Badosaovou ze Španělska. Bouzková neuspěla v třísetovém utkání s Ruskou Darjou Kasatkinovou.

"Nezačala jsem dobře, ale čím déle jsme hrály, tím jsem hrála líp a soupeřka mě neměla čím překvapit," zhodnotila Krejčíková pro server Tenisový svět a Radiožurnál výhru nad Teichmannovou. Přiznala, že se jí coby hráčce světové stovky hraje lépe. "Už tam jsem, splnila jsem si dětský sen a už se mi hraje víc uvolněně, nejsem taková zaťatá," uvedla od pondělí nově 85. hráčka dvouhry.

Divokou kartu do kvalifikace stejně jako Krejčíková využila i Martincová. "Jsem neskutečně ráda, že jsem to zvládla. Normálně bych se do kvaldy nedostala, kdybych neměla volnou kartu, Jsem ráda, když jsem dostala možnost hrát, že jsem to využila," řekla Martincová.

Přímo do hlavní soutěže se dostalo pět českých tenistek. Nasazenou dvojkou je Karolína Plíšková, která má v úvodním kole volný los. Dále se představí Karolína Muchová, Barbora Strýcová a na volnou kartu Kristýna Plíšková a Kateřina Siniaková, které los přidělil z kvalifikace Američanku Cori Gauffovou. Petra Kvitová se omluvila kvůli vyčerpání a vypadla i Markéta Vondroušová, protože měla pozitivní test na koronavirus.

Turnaj s dotací 528 500 dolarů je náhradou za čínské dějiště Čeng-čou. V ostravské hale se kvůli opatřením proti covidu-19 bude hrát bez diváků. Nejvýše nasazenou hráčkou je světová pětka Elina Svitolinová z Ukrajiny.

SARDINIE (antuka, dotace 271 345 eur):
Dvouhra - finále:
Djere (Srb.) - Cecchinato (It.) 7:6 (7:3), 7:5.
KOLÍN NAD RÝNEM (tvrdý povrch, dotace 325 610 eur):
Dvouhra - finále:
A. Zverev (1-Něm.) - Auger-Aliassime (3-Kan.) 6:3, 6:3.
Čtyřhra - finále:
Herbert, Mahut (2-Fr.) - Kubot, Melo (1-Pol./Braz.) 6:4, 6:4
PETROHRAD (tvrdý povrch, dotace 1 399 370 dolarů):
Dvouhra - finále:
Rubljov (3-Rus.) - Čorič (7-Chorv.) 7:6 (7:5), 6:4.
Čtyřhra - finále:
Melzer, Roger-Vasselin (2-Rak./Fr.) - Middelkoop, Demoliner (Niz./Braz.) 6:2, 7:6 (7:4).
Kvalifikace J&T Banka Ostrava Open 2020 - 2. kolo:
Krejčíková (12-ČR) - Teichmannová (4-Švýc.) 6:3, 6:2
Martincová (ČR) - Badosaová (7-Šp.) 6:3, 6:2
Kasatkinová (10-Rus.) - Bouzková (2-ČR) 6:4, 5:7, 7:5
Pondělní program tenisového turnaje žen J&T Banka Ostrava Open 2020:
Centrkurt (12:00):
Kontaveitová (8-Est.) - Alexandrovová (Rus.)
Ostapenková, Zvonarevová (Lot./Rus.) - Azarenková, Muchová (Běl./ČR)
nejdříve 14:30 Sorribesová (Šp.) - Linetteová (Pol.)
po 18:00 Kristýna Plíšková (ČR) - Sakkariová (Řec.)
Krejčíková - Martincová (obě ČR).
Kurt č. 1:
2. zápas Strýcová, Matteková-Sandsová (3-ČR/USA) - Kičenoková/Čang Šuaj (Ukr./Čína).

Reklama

Související témata: