Hlavní obsah

Djokovič, nebo Nadal? O nejlepším hráči historie rozhoduje politika, zlobí se Lendl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rafael Nadal, Novak Djokovič, nebo Roger Federer? Debata o nejlepším tenistovi všech dob je mezi fanoušky i odborníky stále živá. O tom, kdo vejde do dějin jako absolutní král, dost možná napoví i blížící se US Open. Osminásobný grandslamový šampion Ivan Lendl se ale obává, že do této historie až příliš promlouvají i jiné vlivy než čistě tenisové dovednosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Ivan Lendl na archivním snímku

Článek

Novak Djokovič si sice podle kouče Gorana Ivaniševiče stanovil cíl získat 30 grandslamových titulů. Jenže, jak dobře známo, jeho cestování do dějišť turnajů velké čtyřky mu nyní notně komplikuje jeho odmítavý postoj k očkování.

Místo obhajoby titulu na Australian Open byl na začátku roku od protinožců deportován. Jeho absence využil Nadal, jenž k nečekanému triumfu v Melbourne následně přidal na jaře další ve svém antukovém království na Roland Garros. A Srb se v historickém pořadí grandslamových titulů opět dostal do role pronásledovatele.

Ve Wimbledonu sice náskok Španěla stáhl opět na rozdíl jednoho titulu, nyní mu nicméně hrozí, že kvůli neabsolvovanému očkování proti koronaviru zůstane na nadcházejícím US Open opět mimo hru.

Opatření proti koronaviru a Srbova nechuť se jimi řídit tak ve finále mohou mít na zápis do historie značný vliv.

Nyní už se každopádně zdá, že dlouho na kurtech absentující Roger Federer už bude těžko znovu dvěma mladším rivalům konkurovat.

„Tenhle příběh ale ještě není rozhodnutý. Rozuzlení přinese až v moment, kdy všichni tři ukončí kariéru," přemítal Lendl v rozhovoru pro chorvatskou televizi během turnaje legend v Pule.

„Momentálně se zdá, že Roger už je ze hry, protože už dlouho nehrál a navíc je z těch tří nejstarší. Je fascinující tuhle přetahovanou sledovat. A to jak pro fanoušky, tak pro lidi zevnitř tenisového světa," pochvaluje si bývalý československý reprezentant zlatou éru tenisu, která stále nekončí.

Mrzí ho jen právě zmíněné netenisové aspekty, které do jedinečné rivality nyní promlouvají.

„Jen je mi líto, že tenhle souboj je momentálně ovlivněn politikou kvůli otázce vakcinace. Doufám, že se na to celé nebudeme s odstupem dívat tak, že si kvůli politice ve skutečnosti nemůžeme být jistí, kdo je nejlepší hráč všech dob," obává se Lendl.

„Jestli Rafa vyhraje jen o jeden titul víc, bude mít na stole pořád otázku očkování a toho, že Novak nemohl některé turnaje hrát. A to podle mě není fér. Doufám, že jeden z nich bude mít nakonec jednoznačný náskok a získá o tři čtyři tituly víc. je mi jedno, kdo to bude, favorita nemám," dodal slavný ostravský rodák.

Reklama