Hlavní obsah

Soumrak českého tenisu na French Open. Pozice vyklidila i šampionka Krejčíková

Aktualizováno

Druhý grandslamový turnaj sezony - Roland Garros v Paříži - zatím českým barvám nepřeje. V úterý bylo ve hře kvarteto českých tenistek, tři z nich se loučí, aniž by uhrály jediný set. Dál jde pouze Linda Nosková, jíž Danka Koviničová z Černé Hory zápas za stavu 6:3, 2:1 pro vsetínskou rodačku vzdala. K zástupu vyřazených Češek se přidala 31. nasazená Marie Bouzková, která podlehla Číňance Wang Sin-jü 4:6, 6:7, stejně jako loni končí už v 1. kole i vítězka turnaje z roku 2021 Barbora Krejčíková, jež podlehla 66. hráčce Lesje Curenkové z Ukrajiny 2:6, 4:6. Šestnáctiletá debutantka Brenda Fruhvirtová prohrála se světovou čtyřkou a loňskou vítězkou Wimbledonu Jelenou Rybakinovou z Kazachstánu 4:6, 2:6.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Česká tenistka Barbora Krejčíková v akci na druhém grandslamovém turnaji sezony, kterým je French Open.

Článek

Nosková mírně vylepšila dosavadní tristní bilanci českých tenistů v Paříži. Do druhého kola prošli jen čtyři, deset dalších včetně stálic Petry Kvitové, Karolíny Plíškové či Barbory Krejčíkové ve dvouhře záhy skončilo.

Finalistka letošního turnaje v Adelaide Nosková se v hlavní soutěži Roland Garros představila podruhé. V šesté hře prvního setu se jí povedl brejk a díky stoprocentnímu podání se ujala vedení. Koviničová si na začátku druhé sady vyžádala zdravotní pauzu a nechala si ošetřit záda. Poté co ve třetí hře ztratila znovu servis, duel předčasně ukončila.

Čtvrtfinalistka loňského Wimbledonu Bouzková po roce nenavázala na pařížské antuce na postup do 2. kola a vypadla v úvodní fázi už počtvrté. Utkání ztratila za hodinu a 51 minut.

"Dost špatně jsem servírovala. Myslím, že procento prvního servisu bylo dost nízké. I tak jsem měla šance, v obou setech jsem vedla. Celkově jsem měla smůlu," řekla novinářům Bouzková. "Dneska to bolí, ale poslední týdny ode mě byly tam, kde chci být. Poslední dva měsíce jsem se dostávala do své hry. Půjdu ještě do debla a pak bude příprava na trávu," doplnila. Čtyřiadvacetileté pražské rodačce nepomohlo 21 vítězných míčů, Wang Sin-jü jich zahrála o patnáct víc.

Bouzková utkání zahájila lépe a v sedmé hře získala jako první výhodu brejku. Od stavu 4:3 ale prohrála tři hry a 80. hráčka světa vývoj otočila. Také druhou sadu měla Češka dobře rozehranou. Díky třem brejkům utekla do vedení 4:1 a měla pak i čtyři setboly. Nedokázala je ale proměnit a duel dospěl do zkrácené hry. V ní ještě Bouzková srovnala nepříznivý vývoj z 0:4, mečboly si ale vypracovala soupeřka a ten druhý využila. Jednadvacetiletá Číňanka postoupila do 2. kola Roland Garros poprvé v kariéře.

Dvojnásobná šampionka předloňského Roland Garros Krejčíková vypadla v 1. kole antukového grandslamu podruhé za sebou. Zatímco loni nestačila na Francouzku Diane Parryovou, neuhrála tentokrát ani set proti 66. hráčce světa Curenkové. Doplatila na 32 nevynucených chyb. "Bohužel to nevyšlo. Letos jsem od začátku nenašla na antuce pohodu. Neměla jsem se od čeho odrazit. Je to specifický povrch a já na něm nenašla pohodu jako před dvěma lety. Dnešní zápas byl víc o mně a mé hře než o soupeřce," uvedla Krejčíková.

Vítězka letošního turnaje v Dubaji si připsala třetí porážku z posledních čtyř zápasů a na antuce má letos bilanci 5:5. V úvodním setu se Krejčíkové nedařilo prolomit servis soupeřky, o svůj naopak dvakrát přišla. Ve druhé sadě Češka vedla 3:0, od stavu 4:2 už ale žádný bod nepřidala. Krejčíková ještě odvrátila dva mečboly, třetí už ale Curenková po hodině a 29 minutách využila.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Česká teenagerka Brenda Fruhvirtová na letošním French Open.

Pařížská debutantka Brenda Fruhvirtová předvedla bojovný výkon a s úřadující wimbledonskou vítězkou Rybakinovou držela dlouho krok. V prvním setu prolomila soupeřčin servis a vedla 4:3, poté ale moskevská rodačka reprezentující Kazachstán vývoj otočila. Také ve druhé sadě se mladší sestra Lindy Fruhvirtové ujala díky brejku ve třetí hře vedení. Favorizovaná Rybakinová jí ale od té doby nedovolila ani game a duel ukončila při třetím mečbolu.

"Ze zápasu si určitě odnáším jenom pozitivní věci. Šla jsem do něj bez jakéhokoliv tlaku. Neměla jsem co ztratit a šla si to jen užít. Beru to jako neskutečnou zkušenost a hodnotím to hodně pozitivně," řekla Brenda Fruhvirtová.

Reklama