Hlavní obsah

Jsi Ruska, s námi neletíš! Nemám s válkou nic společného, naříká šokovaná tenistka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl to okamžik, na který ruská tenistka Vitalija Ďjačenková asi dlouho nezapomene. Dvaatřicetiletá rodačka ze Soči se chystala vydat na jeden z menších turnajů na Korsice, její cesta však skončila ještě dávno před tím, než mohla vyzvat svou první soupeřku. Polské aerolinie LOT, kterými se chystala cestovat, totiž odmítly tenistku na základě jejího pasu vpustit na palubu. "Zacházeli se mnou jako s občanem třetí třídy," zoufá si na sociálních sítích hráčka.

Foto: Profimedia.cz

Vitalija Ďjačenková na archivním snímku

Článek

Dobře zná, jaké je to být hráčkou elitní stovky světového žebříčku. V roce 2014 si vychutnávala pozici 71. nejlepší tenistky planety a ve svých čtyřiadvaceti letech se předpokládalo, že vrchol kariéry má před sebou. Na tenisové scéně však nadějná hráčka žádný velký průlom dosud neudělala. Jejím nejlepším výsledkem byla dvě druhá kola na French Open.

V současné době se pohybuje v polovině třetí stovky a objíždí malé turnaje ITF. Další zastávkou měl být malý podnik na Korsice, kam se měla vydat s polskými aerolinkami. Zůstalo však jen u přání..."Dnes jsem byla vyloučena z letu polských aerolinek na trase Káhira - Varšava - Nice. A to jen proto, že vlastním ruský pas. Nebylo mi nic platné, že jsem měla písemnou podporu v podobě dopisů od WTA i ITF," začala popisovat svůj nepříjemný zážitek Ruska.

"A konec mé anabáze? Strávila jsem noc na letišti, jednali se mnou jako s občanem třetí třídy. Utratila jsem tisíce eur, ale o to tady nejde. Faktem je, že jsem neměla možnost dostat se žádným způsobem na turnaj. Jediné, co mi zbývalo, bylo odjet domů. Přijdu o další zápasový týden, a to jen na základě mé národnosti," pokračuje Ďjačenková, která si za svou kariéru vydělala přes 1,7 milionu dolarů (cca 36 milionů korun).

Foto: Profimedia.cz

Vitalija Ďjačenková má za sebou hodně nepříjemnou zkušenost

A ve své zpovědi pokračuje. "Jsem profesionální sportovec, který nemůže nastupovat pod svou vlajkou a reprezentovat svou zemi. Jediné, co chci, je hrát tenis, který je celý můj život. Miluju ho. Tohle je hrozně nefér vůči všem sportovcům, kteří nemají s touto situací nic společného. Půl roku jsem se zotavovala z těžkého zranění. Dlouho jsem rehabilitovala, trénovala, to vše, abych se mohla vrátit. Teď jen doufám, že nebudu spojována s politikou, rasismem ani nacismem," dodala zklamaná tenistka.

Již dříve se z ruských tenistů proti válce jasně vymezila světová šestka Andrej Rubljov či ženská ruská jednička a osmá hráčka světa Darja Kasatkinová, která dokonce v souvislosti s politickou situací ve své zemi uvažuje o změně občanství.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.