Hlavní obsah

Největší obrat v historii tenisu? Hráčka byla dva míče od vítězství, přesto prohrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ženském tenise je opravdu možné vše... Zatímco ve Wimbledonu bojovaly Jelena Rybakinová s Ons Džabúrovou o titul, v Budapešti probíhala kvalifikace na antukový turnaj WTA. Běloruska Julija Hatoukaová vedla nad Španělkou Marinou Bassolsovou 6:0, 5:0 a 30:0 na returnu, přesto zápas ztratila.

Foto: Profimedia.cz

Běloruská tenistka Julija Hatoukaová.

Článek

V pondělí startuje v Maďarsku antukový turnaj WTA, kterého by se měly zúčastnit i čerstvé grandslamové šampionky z wimbledonské čtyřhry Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková. V jeho kvalifikaci se událo něco, co nemá v tenisové historii obdobu.

Běloruska Julija Hatoukaová, které ve světovém žebříčku patří 208. místo, vedla nad o osmnáct míst hůře postavenou Španělkou Bassolsovou 6:0, 5:0 a 30:0 a byla pouhé dva míče od vítězství a postupu do další fáze kvalifikace, přesto se jí podařilo zápas ztratit.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Tenis España (@rfetenis)

V první sadě dvaadvacetiletá Běloruska naprosto dominovala a za pouhých 23 minut nadělila své soupeřce kanára, v té druhé to dlouho vypadalo na stejný průběh a hladký postup, jenže za stavu 30:0 na returnu přišel zlom. Španělka si čtyřmi míči v řadě dokázala podání udržet.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Yulia Hatouka (@yuliya.hatouka)

V následující hře si vybojovala dva brejkboly a snížila na 2:5. V osmém gamu se však Hatoukaová dostala ke dvěma mečbolům a zdálo se, že je hotovo, jenže chyba lávky. Šance nevyužila, neproměnila ani třetí mečbol při svém podání a psychická výhoda byla definitivně na straně soupeřky. Ta druhou sadu nakonec ovládla poměrem 7:5.

Třetí, rozhodující set se zpočátku nesl v duchu toho předchozího, Bassolsová se rychle dostala do vedení 4:1 a zdálo se, že Hatoukaová se už na žádný obrat nezmůže, přesto přišla zápletka. Najednou bylo srovnáno na 4:4 a fanoušci se těšili na pořádné drama, které nakonec nepřišlo. Dvaadvacetiletá Španělka dokázala udržet nervy na uzdě, soupeřce sebrala servis a při svém zápas dotáhla do vítězného konce.

Po dvou a čtvrt hodinách se po velkém obratu radovala z vítězství 0:6, 7:5 a 6:4 a postupu do finále kvalifikace. V ní uspěla i česká hráčka Jesika Malečková, která si spolu s Krejčíkovou a Siniakovou zahraje hlavní soutěž ve dvouhře.

Některým tenisovým nadšencům mohl při sledování tohoto zápasu vyvstat na mysl duel z třetího kola Roland Garros z roku 1995, ve kterém již zesnulá Jana Novotná vedla ve třetím setu nad Američankou Chandou Rubinovou 5:0 a 40:0, přesto zápas ztratila.

Reklama

Související témata: