Hlavní obsah

Smutné přiznání legendy: Djokovič? Mám kovovou kyčel, nemůžu vyhrát, říká Murray

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jejich zápasy patřily k ozdobám těch největších turnajů světa. Novak Djokovič a Andy Murray se střetli ve vzájemných soubojích už v šestatřiceti případech, hned devatenáctkrát to bylo ve finále, sedmkrát pak v přímém souboji o grandslamový titul. Další zářez si připíší v osmifinále turnaje v Madridu, tentokrát však do něj půjdou v úplně jiné pozici.

Foto: Profimedia.cz

Dva velcí rivalové Novak Djokovič a Andy Murray

Článek

Žádné další pokračování být nemělo. Když se Andy Murray loučil na Australian Open v roce 2019 kvůli opakujícím se problémům s kyčlí s kariérou, měla být kapitola vzájemné rivality s Novakem Djokovičem definitivně uzavřela.

Glasgowský rodák se však po úspěšné operaci dokázal na kurty vrátit a po pěti letech se tak znovu postaví svému dávnému rivalovi. Naposledy se obě legendy potkaly v roce 2017 ve finále turnaje v Dauhá, kde se radoval srbský tenista.

Do 37. dílu však nastoupí oba tenisté v naprosto rozdílných pozicích. "Nikdy bych nevěřil, že ještě dostanu možnost si proti Novakovi zahrát. Teoreticky ale nemám žádnou šanci vyhrát. On je světová jednička a já mám kovovou kyčel," říká současný 78. hráč světa.

Trojnásobný grandslamový vítěz si však na Masters v Madridu zatím počíná skvěle. V prvním kole vyřadil trápícího se Dominica Thiema, ve druhém pak ve třech setech světovou šestnáctku Kanaďana Denise Shapovalova.

"Pracuju na maximum a dostalo se mi té odměny, že se můžu na tak velkém turnaji postavit světové jedničce. Mám formu, zlepšil jsem pohyb a díky tomu šla nahoru i úroveň mé hry, říkal čtyřiatřicetiletý Skot před bitvou s Djokovičem.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Srb Novak Djokovič v Madridu při utkání s Gaëlem Monfilse z Francie.

Bývalý člen velké čtyřky byl původně rozhodnutý vynechat antukovou část sezony a soustředit se na travnaté turnaje, po udělení divoké karty od pořadatelů madridského klání však své rozhodnutí změnil.

Murrayho návrat na kurty ocenil i Djokovič. "Andy se skvěle pohybuje, hraje čím dál tím líp. Je skvělé ho opět vidět na kurtu, pro naši hru je to nesmírně důležitý hráč," říká úřadující světová jednička, která ve vzájemné bilance vede 25:11.

A v poklonách na adresu svého velkého rivala pokračuje. "Andy napsal významnou kapitolu historie tenisu. Vyhrál grandslamy, vyhrál dvakrát olympiádu, byl světovou jedničkou. Je jednou z nejdůležitějších postav tenisu," poklonil se Murraymu dvacetinásobný grandslamový šampion.

"Je fantastické, že se dokázal vrátit na tu nejvyšší úroveň, vezmeme-li v úvahu, čím vším si prošel. Má za sebou několik operací a řadu zdravotních problémů. Jeho odhodlání a vůle vrátit se je nesmírně inspirující," pokračoval Djokovič.

Foto: Juan Medina, Reuters

Andy Murray na turnaji v Madridu

Srbský tenista si v probíhající sezoně připsal v úterý teprve své šesté vítězství v sezoně, když v druhém kole porazila Gaëla Monfilse.

Zápas Novaka Djokoviče a Andy Murrayho je na programu ve čtvrtek.

DJOKOVIČMURRAY
VĚK:3434
VÝŠKA/VÁHA:188 cm / 77 kg191 cm / 82 kg
NA ŽEBŘÍČKU:178
VYHRANÝCH TURNAJŮ (grandslamů)86 (20)46 (3)
PRIZE MONEY (v dolarech)155 milionů63 milionů
VZÁJEMNÁ BILANCE2511

Reklama

Související témata: