Hlavní obsah

Tohle nedělá ani Ukrajina, diví se potrestaný cyklista. Nečekaný verdikt dopadl i na hvězdu

Trest, který na straně postižených budí údiv a nevoli, vynesl Lotyšský olympijský výbor. Od března zastavil dotace skupině svých sportovců, mezi nimiž je i hvězdná tenistka Jelena Ostapenková, Důvod? V minulých měsících nastoupili v soutěžích po boku ruských a běloruských sportovců. Instituce potrestala i další tenistky Danielu Vismaneovou a Darju Semenistajaovou, s opatřením se vyrovnávají i dva cyklisté Toms Skujinš a Krists Neiland.

Foto: Marco Alpozzi, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

O pozastavení měsíčních příspěvků od Lotyšského olympijského výboru podle tamních médií informoval generální sekretář organizace Karlis Lejnieks s tím, že situace je konzultována s ministerstvem vnitra.

Proti situaci se ohradil cyklista Neiland. „Určitě není řešením, že naše vláda útočí na vlastní sportovce," uvedl pro lotyšská média s tím, že ani Ukrajina, která je již více než rok postižena ruskou invazí, k podobnému kroku nesáhla. „Nebrání svým sportovcům soutěžit s Rusy a Bělorusy, kteří startují pod neutrální vlajkou," připomněl osmadvacetiletý rodák z Ventspilsu reprezentující v letošní sezóně tým Israel-Premier Tech, naposledy při závodu Tirreno-Adriatico.

Jak je známo, vrcholné cyklistické a tenisové organizace od počátku invaze nebrání Rusům a Bělorusům startovat na mezinárodní scéně.

Foto: Mark J. Terrill, ČTK/AP

Jelena Ostapenková v Indian Wells. Také na ni dopadl trest od Lotyšského olympijského výboru.

„Naše vláda by proto neměla jít po nás, ale měla by jít po těchto sportovních organizacích, což je v našem případě Mezinárodní cyklistická unie," pokračoval Neiland zaskočený krokem, ke kterému po ruské invazi na Ukrajinu v únoru 2022 podle dostupných informací nesáhla žádná další země.

Lotyšsko si striktní postoje zachovává už od počátku válečného konfliktu.

K situaci se zatím nevyjádřila hvězdná Ostapenková, tenistka s rusko-ukrajinsko-lotyšskými kořeny. Naposledy hrála v Indian Wells, kde ji vyřadila Petra Kvitová.

Reklama