Hlavní obsah

Unikát ve světovém žebříčku. Nejstarším tenistům vládne Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Statistika, která neomrzí. Tři nejmladší tenistky mezi nejlepší desítkou hráček světa do osmnácti let jsou z Česka. Patnáctiletá Brenda Fruhvirtová a jen o rok starší Nikola Bartůňková a Sára Bejlek patří k obrovským nadějím českého tenisu. Zajímavý údaj, i když z úplně opačné strany, nabízí pohled na mužský ranking. Nejstarším a nejvýše postaveným aktivním hráčem v elitní tisícovce je jednačtyřicetiletý Čech Jaroslav Pospíšil.

Foto: Profimedia.cz

Český tenista Jaroslav Pospíšil na archivním snímku

Článek

Absolutní primát, pokud jde o nejstaršího tenistu na okruhu, drží japonský tenista Tošihide Matsui, který se však v současné době pohybuje mimo nejlepší tisícovku tenistů. Rodák z Ósaky však už poznal, jaké je to být hráčem třetí světové stovky, kam se dostal v roce 2006, kdy byl 261. hráčem světa. Naposledy si zkušený veterán zahrál v únoru na challengeru v Indii, kde za stavu 0:5 vzdal zápas prvního kola. Od té doby se na kurtech neukázal.

Jediným výše postaveným tenistou, který je v žebříčku v elitní tisícovce před Jaroslavem Pospíšilem, je chorvatský bombarďák Ivo Karlovič. Tenista, který během své kariéry nastřílel rekordních 13 728 es byl čtrnáctým hráčem světa, v současné době mu patří 355. příčka.

Naposledy se ukázal na loňském turnaji v Indian Wells v říjnu, kde skončil ve druhém kole kvalifikace. I když oficiální konec kariéry ještě neoznámil, je velmi pravděpodobné, že už se na dvorce nevrátí. "Nevím, jestli má cenu, abych se ještě o něco snažil na challengerech. V žebříčku jsem se hodně propadl a musím se rozhodnout, co dál. Ale spíše přemýšlím o ukončení kariéry," přiznal v září loňského roku rodák ze Záhřebu.

Foto: Sport.cz

Chorvatský tenista Ivo Karlovič

A teď již český veterán. Jaroslav Pospíšil drží v žebříčku 752. pozici, v jednačtyřiceti letech je nejstarším aktivním tak vysoko postaveným tenistou. Před jedenácti lety se prostějovský rodák probil na dohled elitní stovky, kdy byl 103. hráčem světa.

Mezi největší skalpy může řadit vítězství nad Gaëlem Monfilsem, kterého porazil v roce 2013 na turnaji ve Vídni, kdy byl Francouz 31. hráčem světa. Na grandslamech si Pospíšil připsal jeden start, v roce 2011 si zahrál prvního kolo Wimbledonu.

Foto: Profimedia.cz

Český tenista Jaroslav Pospíšil

A své ambice jednačtyřicetiletý Čech má jasné. "Mým cílem je být nejstarším hráčem na okruhu, momentálně jsem na singlovém žebříčku ATP čtvrtý nejstarší, tak snad se to jednou podaří," přiznal v lednu pro Aktuálně.cz.

I o své budoucnosti má český veterán jasno. Pospíšil už v současné době vede coby trenér čtyřiadvacetiletého Víta Kopřivu, 171. hráče světa.

A Roger Federer? Držitel dvaceti grandslamových titulů plánuje návrat na kurty během podzimu, kdy mu bude už 41 let. Zatím mu v žebříčku nejstarších hráčů na okruhu patří pátá pozice.

NEJSTARŠÍ TENISTÉ NA OKRUHU
POŘADÍŽEBŘÍČEKJMÉNOVĚK
1.1035.Tošihide Matsui (Jap.)44
2.355.Ivo Karlovič (Chor.)43
3.752.Jaroslav Pospíšil (Česko)41
4.46.Roger Federer (Švýc.)40
5.108.Feliciano López (Špa.)40

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori