Hlavní obsah

Bernardová s Dufkovou postoupily na olympiádu do Ria

Synchronizovaná plavkyně Soňa Bernardová si vybojovala účast na pátých olympijských hrách. S Alžbětou Dufkovou obsadily v kvalifikaci v Riu de Janeiro deváté místo. Do soutěže o šestnáct volných míst zasáhlo 27 dvojic, zvítězily Španělky Ona Carbonellová s Gemmou Mengualovou.

Foto: Profimedia.cz

Synchronizované plavkyně Alžběta Dufková a Soňa Bernardová (na archivním snímku) si vybojovaly účast na olympiádě v Riu.

Článek

"Dosáhly jsme na nejlepší výsledek v dosavadních olympijských kvalifikacích. Jsme nesmírně šťastné. Tomuto závodu jsme obětovaly vše," řekla ČTK Bernardová, která byla ve 40 letech nejstarší účastnicí kvalifikace.

Po středečních technických sestavách byly české plavkyně desáté, v dnešních volných sestavách si o jedno místo polepšily a předstihly Kazachstán. "Změnily jsme sestavy k vyšší obtížnosti, což se nám vyplatilo," uvedla Bernardová.

Pátým startem pod pěti kruhy se přiblíží českým rekordmanům. O jednu účast více mají vodní slalomářka Štěpánka Hilgertová, která rovněž usiluje o start v Riu, veslaři Václav Chalupa s Jiřím Ptákem a běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová. Ta má vedle pěti zimních her na kontě i jednu účast na letní olympiádě v závodě horských kol.

Bernardová debutovala na OH v Sydney 2000, kde skončila s Janou Rybářovou patnáctá. O čtyři roky později v Aténách obsadily s Ivou Bursovou dělené 14. místo. S Dufkovou byly v Pekingu osmnácté a v Londýně jim patřilo 14. místo.

Reklama

Související témata: