Hlavní obsah

Finále bylo blizoučko, ale dojížděla jsem úplně kožená, přiznala Antošová

Snažila se překonat sama sebe, hnala ji i mohutná divácká podpora. Skifařka Lenka Antošová, která za čtyři dny oslaví 31. narozeniny, do poslední chvíle usilovala na račickém kanále o finálovou účast na MS ve veslování. Nakonec jí to nevyšlo, v neděli po poledni tedy zabojuje v takzvaném finále B o sedmé místo.

Foto: Jan Šťastný, ČTK

Vyčerpaná Lenka Antošová v cíli semifinálové jízdy na skifu během MS v Račicích.

Článek

Hodně mrzí, že vám postup utekl až na posledních 300 metrech dobře rozjetého semifinále?

Bylo to blizoučko, ale nemůžu mluvit o nějakém velkém zklamání. Věděla jsem, že jdu do hodně těžkého závodu. Nevím, jestli jsem to přepálila, možná jo. Ale těžko říct, jak bych dopadlo, kdybych se trošku pošetřila v první půlce.

Cítila jste, že vám už do finiše nezbývají síly?

Na patnáctistovce jsem byla ještě druhá, ale viděla jsem, že se to na mě všechno hrne. Tři sta metrů do cíle mě tělo nějak přestalo poslouchat, dojížděla jsem úplně kožená. Už do toho nešlo dát víc.

Foto: Vít Černý, ČTK

Bývalý veslař Ondřej Synek (vpravo) a jeho někdejší novozélandský rival Mahé Drysdale.

Po projetí cílem bylo vidět vaše velké vyčerpání...

Hodně mě to sundalo. Ujela jsem ještě tři záběry, pak jsem musela zastavit. Musím se z toho oklepat a odjet dobře nedělní B finále. Budou tam kvalitní soupeřky, každá předjetá se počítá.

Očima trenéra Josefa Lukše
Léňa bude muset být nejlepší v Česku, bude reálné, aby pokračovala v kariéře na skifu. Pařížská olympiáda se vyjíždí už příští rok, třeba se to tam pokusí dotáhnout Ale bude to mít těžké. Léňa má sice zkušenosti, ale jsou tu o deset let mladší a hodně šikovná děvčata jako třeba Anna Šantrůčková nebo Simča Pašková.
Když se Léně přiblíží, nebo ji předjedou, bude to pro ženské české veslování jen dobře. Čím víc kvalitních holek v naší skupině bude, tím je větší šance na slušné výsledky. V tréninku se pohybujeme řádově kolem 1000 hodin ročně, což je oproti ostatním sportům velké penzum času. Ona se tomu obětuje a holky taky vidí, že nefňuká, maká a jde si za svým. To by na ty mladé mohlo fungovat. Jsem rád, že tam pár takových je, které mají stejné ambice.

Na skif jste přestoupila, když vaše kolegyně z dvojskifu Kristýna Fleissnerová otěhotněla. Byl to od vás správný krok?

Jo, určitě. Nějakou dobu jsem se sice na skifu hledala, ale tady v Račicích to bylo už dobrý. Jsem někde na hranici světového áčka, což je bez debat fajn. Baví mě to a docela i jde, takže se budu snažit zůstat u této disciplíny i pro příští rok. Myslím, že má smysl na skifu pokračovat, určitě se tam dá najít ještě nějaký prostor pro zlepšení.

Reklama

Související témata: