Hlavní obsah

Marná snaha o další české finále. Antošová ani mužský dvojskif nepostoupily, v semifinále obsadily pátá místa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze dvou pátečních semifinálových želízek se pro české veslování další postup do finále A na MS v Račicích neurodil. Skifařka Lenka Antošová i mužský dvojskif ve složení Jan Cincibuch, Lukáš Podrazil obsadily v semifinále shodně páté místo a v neděli před polednem budou bojovat pouze ve finále B o konečné 7. až 12. místo. Mrzet to musí především Antošovou, která ještě 300 metrů před cílem držela třetí, postupovou příčku. Finiš ale měly lepší soupeřky.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Český dvojskif Jakub Podrazil a Jan Cincibuch.

Článek

Antošová rozjela semifinále statečně, téměř celou trať se držela mezi triem nejlepších spolu s Novozélanďankou Twiggovou a Britkou Scottovou. Ještě 400 metrů před cílem měla téměř vteřinový náskok na Španělku Diazovou-Rivasovou.

Jenže pak přišel zdrcující nástup soupeřek, na nějž česká reprezentantka nezareagovala. "Odvedla jsem maximum, co jsem v sobě našla, na víc v těch posledních stovkách metrů nebylo," mínila Antošová.

Předstihla ji nejen španělská veslařka, která nakonec rozdílem 23 setin sekundy obsadila druhé místo před Scottovou, ale před Antošovou se v úplném závěru vecpala Němka Foesterová. Naprosto vyčerpanou Češku dělily od postupu více než dvě sekundy.

O finále se snažili zabojovat i Cincibuch s Podrazilem, jenže brzy jim odjely nakonec postupující lodě Austrálie, Španělska a Moldavska. „Tradičně nám soupeři cukli hned na začátku. Snažili jsme se pak odvést co nejlepší výkon, ale na finále A to prostě nebylo," říkal Jakub Podrazil.

Český dvojskif se zhruba na kilometru snažil chytit Italů, ale ani to se mu nepovedlo, takže zaostal od postupu téměř čtyři sekundy, a nakonec tak uhájil jen americký skalp. „Čekali jsme zhruba takové rozložení. Jak jsme na tom reálně my, to ukáže náš nedělní boj o sedmé až dvanácté místo," mínil Jan Cincibuch. „Nechceme se ale svazovat nějakým konkrétním plánem na pořadí, spíš chceme v neděli jít z vody s dobrým pocitem," doplnil Podrazil.

Česká osmiveslice strokovaná Danielem Noskem zajela opravu v čase 5:49,21, takže zrychlila o deset vteřin oproti úterní rozjížďce. Nicméně dvě postupová místa bezpečně obsadili Australané a Rumuni. Za nimi zaostali domácí reprezentanti docela propastně, nestačili ani na loď Itálie a ve finiši je o vteřinu půl udolala ještě Ukrajina. Vedle těchto dvou zemí bude Česko v nedělním B finále bojovat ještě s Čínou a Německem.

Dnes ve 14.28 h pojede svoje finále dvojka bez kormidelníka lehkých vah v sestavě Jiří Kopáč a Milan Viktora. Za soupeře v závodě o medaile budou mít lodě USA, Maďarska, Itálie, Turecka a Egyptu.

Reklama

Související témata: