Hlavní obsah

GLOSA: Díky, Ondro! Končí velký šampion nejen podle počtu medailí

Praha

Nepsané pravidlo říká, že zástupci menších sportů podle popularity a členské základny se do povědomí veřejnosti výrazněji vryjí jen vítězstvím na olympiádě. Skifař Ondřej Synek na ten úplně nejcennější kov nedosáhl, přesto jeho jméno registrovali i lidé, kteří by jinak sotva rozpoznali skif od kajaku. Loučí se s kariérou jako nepřehlédnutelný velikán českého sportu. A zdaleka nejen díky své dvoumetrové postavě…

Skifař Ondřej Synek se těší na sportovní důchod. Ulevilo se mu, vidí trenér Milan DolečekVideo: Sport.cz, Sport Invest

 
Článek

Pohled na rozlehlý kulatý stůl obsypaný medailemi při rozlučkové tiskové konferenci byl impozantní. Však i málokterý sportovní klub má ve vlastnictví tolik zlata, stříbra a bronzu jako tento vyučený zlatník z Brandýsa nad Labem. A to cenné kovy z menších akcí typu mistrovství republiky nechal doma.

Neuvěřitelných čtrnáct let vozil Synek rok co rok z vrcholu sezony medaile. Mistrovství světa nebo olympiáda, díky němu vždy stoupala na stožár česká vlajka. V nejprestižnější veslařské disciplíně!

Foto: Profimedia.cz

Na olympijských hrách v Londýně Ondřej Synek obhájil stříbro, o zlato jej připravil Novozélanďan Mahé Drysdale.

Zásluhou Synka a Mirky Topinkové (Knapkové) si fanoušci zvykli na příval medailí takřka jako na samozřejmost, málokdo si uvědomoval, že jsme svědky výjimečné veslařské éry, která se nebude dlouho opakovat, pokud vůbec ještě někdy…

Žádný rok si Synek nedopřál pauzu, i když se ani jemu zranění a bolístky nevyhýbaly, vždy se po nich dokázal vrátit v excelentní formě. Až teď v 38 letech uznal: „Nejde to, moje výkonnost už na špičku nestačí“. A mohl se ohlédnout za kariérou, s níž snese v českých reáliích srovnání jen pár osobností napříč sporty.

Úctyhodnou medailovou sbírkou i dlouhověkostí ve vrcholovém sportu si vydobyl respekt mezi fanoušky i soupeři. Ale rozhodně nejen tím, že dokázal zatraceně rychle veslovat. Stačí si projít reakce na Synkův ohlášený konec kariéry.

Veslař Ondřej Synek o své budoucnostiVideo: Sport.cz

„Díky za společné bitvy a dobré tréninky. A především za přátelství, které jsme si vybudovali. Veslování je velkou součástí našich životů, ale přátelství vytrvá navždy,“ napsal mu letitý rival Olaf Tufte.

„Díky, Ondro! Jsi skvělý vzor a jeden z nejlepších lidí, které znám,“ smekl před ním další norský mistr světa na skifu Kjetil Borch.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Ondrej Synek (@ondrejsynek)

„Díky šampióne za to, jaký jsi byl vzor. Až se příště potkáme na chorvatském pobřeží, můžeme dát nějaké pivo,“ sepsal olympijský medailista Damir Martin.

„Byl jsi skvělý, Ondro, na vodě i mimo ni. Jsem pyšný, že tě můžu nazývat přítelem,“ přidal se švédský skifař Lassi Karonen.

Ne, tohle opravdu nejsou standardní fráze, které rámují konce kariér. Synek byl zkrátka sportovcem, na kterého mohli být čeští fanoušci právem pyšní, nejen díky jeho výsledkům.

Jako sportovní redaktor deníku Právo působí Michal Osoba od roku 2002, specializuje se na atletiku, lyžování, biatlon, kanoistiku, florbal, judo a plážový volejbal. Je spoluautorem knihy 120 let české atletiky.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články