Hlavní obsah

Lehká dvojka bez sáhla v Račicích po bronzu, přitom na krku už téměř měla stříbro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První medaili pro české veslování z domácího MS v Račicích přineslo finále neolympijské disciplíny dvojka s kormidelníkem lehkých vah, v němž posádka Jiří Kopáč, Milan Viktora obsadila třetí místo za vítěznými Italy a jen o patnáct setin sekundy za mocně finišujícími Maďary. Česká dvojice se velkým zrychlením zhruba na kilometru dostala na druhou příčku, ale technické zaváhání stroka Viktory, kdy špatným zásekem pádla chytil takzvaného kraba a loď téměř zastavil, srazila reprezentanty o příčku níž. Nicméně je to pro oba nejlepší výsledek ze světových šampionátů.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Jiří Kopáč (vlevo) a Milan Viktora s bronzovými medailemi z MS v Račicích.

Článek

Češi jsou přitom ryzí amatéři, oba trénují až po práci. „Oba jsme už od profesionálního veslování odešli, ale našli jsme ještě motivaci se vrátit. Občas jsem u vody slyšel, že trénujeme málo, ale snad jsme tady všem ukázali, že opak byl pravdou. A krab, nekrab, finále se nám povedlo. Teď jsme v sedmém nebe, nebo jak se to říká, když si člověk splní velký sen," vykládal 40letý Kopáč, jenž dělá tajemníka na Dukle a organizuje soustředění mladých veslařů.

Společně s Viktorou, který je o osm let mladší a už působí jako profesionální hasič v Pardubicích, se snažili rozjet finále rozumně, na metě 500 metrů vedla loď Itálie, před Tureckem a čeští reprezentanti na třetí Egypt ztráceli 2,2 sekundy. Osmnáctiletí Turci ale viditelně přepálili tempo, začali propadat. Na kilometru už byli jen o vteřinu před českou dvojkou a záhy se propadli celým startovním polem.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Jiří Kopáč (vlevo) a Milan Viktora se svými ratolestmi a bronzovými medailemi z MS ve veslování v Račicích.

Česká posádka postupně zvyšovala tempo i počet záseků. Když do cíle zbývalo 500 metrů, tak byla už druhá za italskou dvojicí Durante, Ficarra a ještě zvyšovala své úsilí. Ale asi 80 metrů před koncem se Viktorovi nepovedl správný zásek vesla a mocně finišující Maďaři se dostali na cílové čáře těsně před českou loď. „V první chvíli mě napadlo, že jsem to pos..... Já už ale ke konci úplně vytuhnul, nedokázal jsem tahat ruce ani nohy. Naštěstí nám to jen změnilo barvu medaile," říkal Viktora.

MS ve veslování v Račicích (Litoměřicko):
Muži:
Skif lehkých vah:
1. Soares (It.) 7:03,40
2. Papakonstantinu (Řec.) 7:05,42
3. Hrvat (Slovin.) 7:08,66.
Dvojka bez korm. lehkých vah:
1. Durante, Ficarra (It.) 6:47,69
2. Szabó, Furkó (Maď.) 6:51,49
3. Kopáč, Viktora (ČR) 6:51,64.
Párová čtyřka lehkých vah:
1. Itálie (Vicino, Benzoni, Torre, Rocek) 5:56,66
2. Čína 5:59,27
3. Německo 5:59,47.
Ženy:
Skif lehkých vah:
1. Cozmiucová (Rum.) 7:42,59
2. Veldhuisová (Niz.) 7:44,48
3. Kiddleová (N. Zél.) 7:44,98.
Dvojka bez korm. lehkých vah:
1. Zerboniová, Premerlová (It.) 7:38,19
2. Imsdahlová, Tierneyová (USA) 7:43,84
3. Wolfová, Hohoffová (Něm.) 7:54,97.
Párová čtyřka lehkých vah:
1. Itálie (Corazzaová, Mignemiová, Crosiová, Nosedaová) 6:38,14
2. USA 7:00,17.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články