Hlavní obsah

Dvojskif lehkých vah Vraštil, Šimánek suverénně ovládl semifinálovou jízdu na MS v Račicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další parádní výkon českého dvojskifu lehkých vah. Miroslav Vraštil s Jiřím Šimánkem si vítěznou semifinálovou jízdou na veslařském MS v Račicích zajistili účast v sobotním finále. O medaile budou bojovat s loděmi Itálie, Francie, Irska, Švýcarska a Ukrajiny. Čeští lehkovážníci potvrdili na domácí vodě výbornou formu. Začali hodně zostra, na kilometru už byli odděleni spolu s italskou dvojicí Ruta, Oppo zbytku startovního pole a 500 metrů před cílem byli v čele už s převahou více než vteřiny.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Dvojskif lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Šimánek suverénně ovládl semifinálovou jízdu na MS v Račicích

Článek

Klidným projevem na račickém kanále dělali radost i divákům na tribuně, při jejichž jásotu v pohodě rytmem 40 záseků za minutu finišovali pro prvenství. Italy předstihli o téměř dvě sekundy. „Prostě nám to tady jede, naše veslování pasuje dohromady," oznámil spokojeně Vraštil.

Druhé semifinále ovládl už tři roky neporažení Irové McCarthy, Donovan v čase 6:24,41, který tak byl o dvě vteřiny rychlejší, než měl český dvojskif. Právě s nimi, Švýcary a Italy svedou Vraštil se Šimánkem zřejmě boj o medaili.

Miroslav Vraštil v Mixzóně o kombinaci veslování a triatlonuVideo: sport.cz

Dvojka bez kormidelnice čtvrtá

Hned od startu semifinále dvojek bez kormidelnice se ostatním utrhly lodě Rumunska a Nizozemska. Česká posádka Pavlína Flamíková, Radka Novotníková byla ještě na kilometru byla třetí o necelou sekundu před chorvatskými dvojčaty Josipou a Ivanou Jurkanovičovými, jejichž nástup asi 700 metrů před cílem reprezentantky nezachytily.

Nakonec je od třetí postupové příčky dělily necelé tři sekundy. „Vymáčkly jsme obě ze sebe maximum, nechaly jsme na vodě všechno, co v nás bylo. Je mi to líto, že jsme dojely čtvrté, ale zklamná nejsem," tvrdila Flamíková, která během světového šampionátu oslavila 24. narozeniny.

České veslařky, které byly osmé na letošním ME, Chorvatkám těsně podlehly už v rozjížďce. „Řekla bych, že jsme proti nim odjely slušný závod. Ke konci jsem bohužel byla už naprosto tuhá, na víc to nestačilo. Pavlína sice houkala, ať ještě zrychlíme, ale nebylo z čeho brát," řekla Novotníková.

Z druhého semifinále postoupily do závodu o medaile Nový Zéland, USA a Velká Británie. Flamíkovou s Novotníkovou, které měly nejlepší čas ze všech těch, jimž postup unikl, čeká v sobotu před polednem finále B o 7. až 12. místo proti lodím Španělska, Irska, Austrálie, Itálie a Kanady. „Příští rok bude ve hře jedenáct míst na olympiádu, takže tohle může být předzvěst, jak si na cestě do Paříže vlastně stojíme," mínila Novotníková.

Reklama

Související témata: