Hlavní obsah

Transplavkyně Ženou roku? Bouří se i tenisová legenda Navrátilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen se zdálo, že vody kolem tématu transgender sportovců utichly, hned je tu další aféra. A opět se týká ženy, která je v poslední době rozvířila nejvíc svým triumfem na univerzitním šampionátu. Řeč je o plavkyni Lie Thomasové, která byla nominována na Ženu roku. Bouří se proti tomu i bývalá tenistka Martina Navrátilová.

Foto: @nypost, Twitter

Martina Navrátilová zkritizovala nominaci Lii Thomasové na Ženu roku.

Článek

Univerzita v Pensylvánii, na které studovala transgender plavkyně Lia Thomasová, ji nominovala za letošek na ocenění NCAA Žena roku. Právě na univerzitním šampionátu vyhrála Thomasová s velkým náskokem závod na 500 metrů volným způsobem, čímž vzbudila vlnu nevole.

Po jejím triumfu se plavecká federace FINA rozhodla jako první zavést kategorii „open" pro transgender sportovce. A právě uprostřed těchto debat je její nominace podle plavkyně Riley Gainesové fackou do tváře všem biologickým ženám.

Gainesová, která je rovněž nominována, se k situaci vyjádřila na svých sociálních sítích. „Nejprve ženský národní titul a nyní nominace na nejvyšší cenu v univerzitní atletice. NCAA učinila toto ocenění bezcenným," rozhořčila se.

„Tato cena spojuje sportovní výkon s akademickými výsledky, službou škole a charakterem. Jaký charakter Thomasová ukázala krom čirého sobectví a nároků? Neúcta a přehlížení ostatních sportovkyň v jejích rozhovorech je do očí bijící," nebrala si servítky plavkyně.

Nominaci Thomasové odsoudila i jedna z největších tenisových legend Martina Navrátilová. „To není dost báječných biologických žen mezi atletkami, NCAA?!? Co je s tebou špatně?!!!!!?" rozhořčeně se táže asociace sdružující univerzitní sporty.

Transgender plavkyně, která se tentokrát v podstatě bez svého přičinění postarala o další rozruch, řekla, že jí tato kritika nepřekvapila. „Věděla jsem, že pokud budu závodit jako žena, bude mě neustále někdo kontrolovat. Byla jsem na to připravená," řekla. Jediným jejím cílem je teď start na olympijských hrách.

Reklama

Související témata: