Hlavní obsah

Změnila pohlaví, jen aby mohla vyhrávat? Transgender plavkyně promluvila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téma transgender sportovců opět ožívá. Asi nejznámější z nich, plavkyně Lia Thomasová, která rozvířila vody svým triumfem na univerzitním šampionátu NCAA, promluvila v rozhovoru pro televizi ABC a ESPN ke svým kritikům. „Transgender ženy nejsou hrozbou pro ženský sport,“ uvedla s tím, že většina lidí nechápe, proč změnu pohlaví translidé podstupují.

Foto: @Forbes, Twitter

Plavkyně Lia Thomasová po vítězství na univerzitním šampionátu.

Článek

Lia Thomasová začala hormonální léčbu podstupovat v roce 2019 ve svých 21 letech. Poté, co u ní klesla hladina testosteronu na požadovanou úroveň, začala závodit v ženské kategorii, a to se mnoha lidem nelíbilo. I když její časy byly nižší, než jaké měla mezi muži, stále byly mezi ženami nejrychlejší.

V březnu letošního roku dokonce vyhrála univerzitní šampionát a řada jejích soupeřek se začala bouřit. „Není to spravedlivé. Proti ní nemáme šanci," shodovaly se. Thomasová to však vidí jinak. „Transgender sportovkyně nejsou hrozbou pro ženský sport," řekla.

„Myslím, že lidé mají mylnou představu o tom, proč jsem změnou pohlaví prošla," rozpovídala se Thomasová. „Lidé si řeknou: Ach, změnila pohlaví jen proto, aby mohla vyhrávat," myslí si plavkyně. „Přešla jsem, abych byla šťastná a upřímná sama k sobě," objasnila. Když změnu pohlaví podstupovala, myslela si, že její plavecká kariéra skončila.

„Dlouho mě to odrazovalo od změny. To, že jsem si nebyla jistá, zda budu moct dál dělat to, co miluji. Věděla jsem, že proti mně budou mít výhrady, abych soutěžila s ženami, ale byla jsem na to připravená. Nepotřebuji ničí povolení, abych byla sama sebou a dělala sport, který miluji," dodala s tím, že chce bojovat za práva a rovnost translidí.

Nelíbí se jí názor Nancy Hogshead-Makarové, trojnásobné zlaté olympijské medailistky a zakladatelky Champion Women, která tvrdí, že i když hledají oboustranně výhodná řešení, musí stále upřednostnit spravedlnost pro biologické ženy ve sportu. „Kategorii pro polovinu světové populace stojí za to bránit. Teprve pak můžeme hovořit o způsobech, jak zahrnout transgender muže a ženy," řekla Hogshead-Makarová.

Žádná střední cesta podle Thomasové ale v plavání není. „Pokud řeknete, že translidé mohou soutěžit, nemůžete je dát do extra deváté dráhy. To jim stejnou úroveň respektu a rovnou příležitost nedá," říká plavkyně, jejíž hlavním cílem je zabojovat o místo v americkém olympijském týmu a zúčastnit se olympiády v roce 2024.

Reklama

Související témata: