Hlavní obsah

Uhnul i český prezident. Mám bezva ženskou, zorganizuje každého, směje se Dostál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Má čtyři olympijské medaile, pět světových zlat. Ale pořádně vydat se kajakář Josef Dostál dokáže i při tradičním Krumlovském vodáckém maratonu, kterým s přítelkyní odstartoval přípravu na olympijskou sezonu. „Anežka v Krumlově vyrůstala, měli jsme jako povinnost obhajovat na deblu titul,“ hlásil Dostál, jenž na Vltavě zažil i netradiční moment.

Foto: Ivana Roháčková

Kajakář Josef Dostál.

Článek

„Já měl bobky hned z prvního jezu, který byl nejtěžší, ale musím Anežku ocenit. Když jsem měl na jezech výraz hrůzy, ona byla odhodlaná,“ chválil partnerku kajakářku Anežku Paloudovou, která má bohaté zkušenosti s divokou vodou. A v roli kormidelnice zvládala dirigovat i další posádky.

„Když jsme je předjížděli, křičela, na jakou stranu mají uhnout. A pak jsme dojížděli u městského parku před cílem i prezidentskou posádku a jak je zvyklá, křikla: Jedeme zprava. Tak nám uhnuli a pustili nás. Máme bezva ženskou, která umí zorganizovat každého,“ pobaveně vzpomínal na vodácké setkání s českým prezidentem Petrem Pavlem.

„Ale je velmi sympatické, když se můžete i s prezidentem pozdravit Ahoj,“ hlásil třicetiletý Dostál.

Má za sebou nelehkou sezonu. „Nepovedly se mi Světové poháry na jaře, nebyl to zdravotně ideální rok,“ připomněl nejednu virózu. Také se z mistrovství světa vracel bez medaile i na své oblíbené pětistovce, což se mu nikdy předtím nestalo.

„Zkoušeli jsme i různé triky s kofeinem, kdy jsme ho vynechali před šampionátem a pak jsem si ho před závody dál. Tak jsem pak nemohl spát do čtyř do rána, a i proto mi kluci na pětistovce ujeli a po deseti letech mě porazili. To už zkoušet nebudeme,“ ví.

Jenže hlavní cíl byl jiný, vyjet pro Česko olympijské místo na kajaku pro Paříž. To se mu pátou příčkou povedlo. „To byl můj nejlepší kilometr za poslední dva roky. A teď odpadá stres na příští rok a budeme se snad moct soustředit na jeden vrchol,“ těší se.

Nejprve ale musí potvrdit pozici domácí jedničky v interní kvalifikaci. „Pravidla ještě nebyla zveřejněna, ale co jsem slyšel, mělo by se kvalifikovat ze Světových pohárů. Na prvním bych měl jet proti nejlepšímu soupeři z domácí nominaci a kdybych prohrál, rozhodne se na dalším závodě. Když budu lepší, místo je moje,“ hlásí Dostál.

Pokud se nominuje, poprvé zažije olympiádu, v níž si nezazávodí v početnější posádce. „Singl, kterému se chci věnovat nejvíc, je v programu poslední den, tak by tím byl výkon ovlivněn,“ vysvětluje majitel dvou olympijských bronzů se čtyřkajakem a jednoho na deblkajaku.

A i když se na svou čtvrtou olympiádu zatím může opatrně těšit, vodácký areál ve Vaire-sur-Marne ho při Světovém poháru nenadchl.

„Olympiáda je vnímána jako svátek, kde by se mělo závodit v nejregulérnějších podmínkách. Jenže to moc neplatí. Skoro na každém mistrovství světa je vratný kanál, tady není, vedle nás za bójkami jezdili windsurfaři,“ obává se neregulérních povětrnostních podmínek.

Reklama